Kde je oznámení výkonnější verze konzole PlayStation 5? O takzvaném modelu Pro slyšíme už hodně dlouho z různých neoficiálních stran, ale ne přímo od Sony. Důvodem může být odklad kvůli hrám, které využijí jeho výkon.

Tento názor v podcastu Broken Silicon vyjádřil Moore's Law is Dead. Podle jeho zákulisních informací byly čipy pro PS5 Pro připraveny už minulý rok a konzole mohla na podzim vyjít. Sony ale nemá pro novou konzoli pořádné hry. Ty v loňském roce nebyly a nejsou ani v první polovině toho letošního. Dotyčný zaměřený na hardware se domnívá, že v japonské společnosti čekají na Grand Theft Auto VI. Gangsterská akce od Rockstar Games je snad nejočekávanější hrou všech dob a vyjde na podzim 2025 nejprve jen na konzole současné generace. Původně to vypadalo na vydání během prvních měsíců roku 2025.

Dalo by se říct, že za čekání si Sony může sama, protože sama nemá pořádné hry. Na pokračování známých sérií PlayStationu si počkáme nejméně do dalšího fiskálního roku. Ten začíná 1. 4. 2025. Z toho důvodu nemá Sony důvod spěchat a PlayStation 5 Pro může vyjít během letošního podzimu. Pokud by se tak mělo stát, oznámení by mělo přijít přibližně v září. S ohledem na čekání na hry by Sony mohla vydání ještě zdržet. Co myslíte vy?

Co od PS5 Pro očekávat? Více zdrojů se shoduje, že Sony se zaměří na stabilnější režim 40 snímků za sekundu, ve kterém budou hry vypadat lépe díky o 45 % výkonnějšímu grafickému čipu. K tomu přispěje také mírně vylepšený procesor a technologie PlayStation Super Spectral Resolution ve stylu DLSS od Nvidie. Ta se postará o lepší výkon her ve vyšším rozlišení a při zapnutém ray tracingu.