Společnost Sony představila novou aktualizaci systému konzole PlayStation 5, kterou dnes začínají testovat vybraní hráči. K vydání testovaného firmwaru dojde v nadcházejících měsících.

Největší pozornost si zaslouží nové komunitní funkce. Aktualizace konečně přinese možnost, aby se hráči na PlayStationu 5 připojili k hlasovým chatům na Discordu a chatovali s přáteli napříč platformami.

Sony zavede možnost poslat žádost o sdílení obrazovky nebo začít sdílet obrazovku s přítelem přímo z jeho profilu. V chatech na party zase bude nová ikonka připojit se ke hře, v případě, že členové party hrají hru, k níž se můžete připojit.

V herních centrech můžete zjistit, zda vaši přátelé vlastní určitou hru, kdo je právě online a kdo právě hraje daný titul. Tady se můžete jednoduše přesunout na profily svých přátel a zjistit další možnosti.

Aktualizace dále nabídne ruční nahrávání snímků a herních klipů z konzole PS5 do PlayStation App. Pak je můžete snadno sdílet na sociálních sítích nebo s přáteli.

Mnoho uživatelů PlayStationu 5 by měla potěšit informace o podpoře VRR (proměnlivé obnovovací frekvence) pro rozlišení 1440p. Také se testuje snadnější přenos dat z jedné PS5 do druhé PS5, stejně tak z PS4 do PS5, nebo vylepšení herní knihovny, kdy je možné hry třídit a filtrovat dle platformy; například snadno vyhledat hry určené pro PS VR a také tituly pro PS VR2.

V neposlední řadě Sony zmiňuje ještě bezdrátovou aktualizaci ovladače DualSense. Dosud bylo nutné při aktualizaci ovladač připojit USB kabelem k PS5.

V USA a Velké Británii budou moci hráči pomocí hlasových příkazů nahrávat klipy: „Hey PlayStation, capture that!“, „Hey PlayStation, start recording“ nebo „Hey PlayStation, stop recording“.

Testování nové aktualizace firmwaru je určeno pro hráče z USA, Kanady, Japonska, Velké Británie, Německa a Francie. Sony upozorňuje, že stejně jako v případě předchozích betaverzí se některé funkce nemusí dostat do finální verze, případně mohou doznat výrazných změn při celosvětovém vydání finální aktualizace systému PS5.

SONY ZÁSOBUJE OBCHODY KONZOLEMI PLAYSTATION 5

Dnes Sony oznámila ještě finanční výsledky za 3. čtvrtletí fiskálního roku 2022. Do 31. 12. 2022 do celého světa dodala 32,1 milionu kusů konzolí PlayStation 5. Za toto tříměsíční období se tak povedlo poslat do obchodů 7,1 milionu kusů, což je o 3,1 milionu více než ve stejném období roku 2021.

PlayStation Plus má 46,4 milionu předplatitelů, což je méně než 48 milionů v předchozím fiskálním roce. V síti PlayStation Network bylo měsíčně aktivních 112 milionů uživatelů. To je naopak o milion více než v loňském roce.

Ve čtvrtletí se prodalo 86,5 milionu her pro PS4 a PS5. O rok dříve to bylo 92,7 milionu.