O PlayStation 5 Pro se spekuluje dlouhé měsíce. Čas od času se na internetu objeví nějaké video nebo článek zmiňující různé hardwarové možnosti. Minulý týden však došlo k úniku konkrétních detailů, které jsou podle zdrojů insidera a novináře Toma Hendersona skutečné.

YouTube kanál Moore's Law is Dead zveřejnil dokument, ze kterého se dočteme, že PS5 Pro se pod kódovým označením Trinity zaměřuje na vylepšení a konzistentní frekvenci snímků za sekundu v rozlišení 4K. K tomu má přidat akcelerovaný ray tracing a nový režim výkonu pro rozlišení 8K. Takže neočekávejte, že budete hrát hry v rozlišení 4K při 120 snímcích za sekundu. Cílem dle všeho je dosáhnout stabilních 60 FPS ve 4K.

Vývojáři Sony měli použít totožný procesor. O rozdíl se má postarat režim vysoké frekvence procesoru. Díky němu poběží procesor při 3,85 GHz, což je o 10 % více než u současné PS5. Při tomto režimu je procesoru přiděleno více energie, ale dojde ke snížení taktu grafického čipu přibližně o 1,5 %, což má za následek zhruba o 1 % nižší výkon GPU.

PlayStation 5 Pro má využívat systémovou paměť 576 GB/s (18GT/s) místo 448 GB/s (14 GT/s), tedy nárůst o 28 %. Zároveň má být systémová paměť výkonnější než u standardní konzole, což by mělo propustnost zvýšit o více než 28 %. 16 GB GDDR6 má zůstat.

Nejzajímavější jsou změny u GPU. Grafický čip má mít o 45 % rychlejší vykreslování a dvakrát až třikrát lepší ray-tracing. V některých situacích má být čtyřikrát lepší. Díky tomu se bude u PS5 Pro uváděn výkon 33,5 teraflopů. Reálný výkon ale bude spíše polovička z toho. PS5 má 10,28 teraflopů.

Konzole má těžit zejména z vlastního řešení pro upscaling nazvaného PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution Upscaling), které umožní zvýšit rozlišení a antialiasing aniž by to mělo vliv na snímkovou frekvenci. Dále tady má být vlastní architektura strojového učení. Celkově má být technologie podobná DLSS od Nvidie nebo FSR od AMD s plnou podporou HDR.

K oficiálnímu odhalení PS5 Pro pravděpodobně dojde ve druhé polovině letošního roku, aby se stále prodávala PS5 Slim. Výkonnější konzole má být na trh uvedena na podzim letošního roku. Údajně se bude prodávat s odnímatelnou mechanikou stejně jako PS5 Slim, aby byla zajištěna konkurenceschopnost.