Zrušení Life by You překvapilo nejednoho z nás. Ambiciózní konkurence pro The Sims zanechala velkou stopu v posledních finančních výsledcích společnosti Paradox Interactive. Švédský vydavatel za poslední čtvrtletí hlásí pokles provozního zisku o 90 %.

Hlavním důvodem jsou odpisy zrušené hry Life by You a související náklady na vývoj, což stálo přibližně 208 milionů švédských korun. To je přes 467 milionů korun českých.

Výsledkem je zisk pouhých 37 milionů švédských korun, zatímco ve stejném čtvrtletí loňského roku to bylo 293 milionů švédských korun.

Druhé čtvrtletí roku tak v Paradoxu končí se smíšenými pocity. Na jedné straně se velmi dařilo hlavní činnosti firmy, což jsou grand strategie a dodatečný obsah pro ně (jmenovitě Age of Wonders 4, Crusader Kings 3, Hearts of Iron 4, Stellaris a Victoria 3). Na straně druhé muselo dojít ke zrušení Life by You, protože by hra nebyla schopna splnit očekávání.

„Je jasné, že jsme v několika projektech, zejména mimo naše jádro, udělali špatná rozhodnutí, a to se musí změnit,“ dodává upřímně generální ředitel Paradoxu, Fredrik Wester. Také potvrzuje ústup od těchto riskantních her. V Paradoxu se hodlají zaměřit na bezpečné projekty.

V předešlé finanční zprávě se uvádělo, že má Paradox ve vývoji téměř 10 her. Mezi nimi Prison Architect 2 a Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2. Plus existují náznaky o Europa Universalis 5.

Zklamáním je také Cities: Skylines 2. Naštěstí druhý díl simulace stavby a řízení města nabírá na obrátkách, jak se pochlubil Wester. Vývojáři připravili aktualizace s rozsáhlejšími změnami v systémech. Hráči si ale nadále stěžují na chyby, pády a špatnou optimalizaci.