Nedávno jsme vás informovali o zprávě společnosti Sony, která se vyjadřovala ohledně funkčnosti příslušenství PlayStationu 4 na PlayStationu 5. Ačkoliv většina věcí jako jsou volanty, arcade sticky, flight sticky, headsety či kamery si s budoucí konzolí rozumět budou, to nejdůležitější, co vlastní každý majitel konzole, tedy ovladač DualShock 4, s konzolí PlayStation 5 fungovat nebude u her pro PS5. Po této zprávě se některé cizojazyčné oficiální stránky PlayStationu dočkaly aktualizace obsahu a vy se tak nyní můžete začíst do rozsáhlých informací ohledně nového příslušenství. A pokud si přečtete i větičky pod čarou, možná pochopíte, proč společnost tak tlačí na to, aby každý hráč měl jejich nový DualSense. 

Přečtěte si také: Finanční výsledky Sony a příprava na PlayStation 5. Kdy budeme vědět cenu?

“Vždy aktualizujte systémový software PS5 a software zařízení bezdrátového ovladače na nejnovější verzi.” Je krátká a nenápadná věta, která však napovídá, že vlastní upravitelný software bude mít nejen samotná konzole, ale i ovladač. Zdá se tak, že si Sony nechává otevřená vrátka pro snadnou úpravu jejich příslušenství, nebo možná do budoucna chystá pro DualSense ještě další využití. 

Co se dál týče ovladače, obsahová aktualizace také definitivně vyřešila a uzavřela záhadu ohledně zadních tlačítek u DualSense. Na stránkách totiž můžete vidět krátkou animaci, ve které se ovladač točí kolem své osy. No a není třeba velkých pozorovacích dovedností, aby bylo jasné, že se vzadu žádné tlačítko, mačkátko, analog či dotyková obrazovka nenachází. Budeme si tak muset vystačit s tím, co máme vpředu.

Společnost na stránkách znovu zdůrazňuje, že haptická odezva a adaptivní spouště naprosto změní náš herní zážitek. Pro konverzaci s přáteli budeme moci využít sluchátka s konektory o velikosti 3,5 mm, takže stejně veliké jako u minulé generace. Ovladač navíc obsahuje nové tlačítko pro okamžité vypnutí zvuků. Tlačítko “Share” pro PlayStation 5 nahradí tlačítko “Vytvořit”. Vestavěná baterie je nabíjena pomocí kabelu USB (typ C). Pro nabíjení můžete zakoupit i speciální nabíjecí stanici, do které vložíte až dva ovladače. 

Společně s ovladačem přichází pro další generaci i nový headset nazvané Pulse 3D. Hráči používající sluchátka se mohou spolehnout na plné využití technologie Tempest 3D AudioTech, která má nabídnout zcela nový zážitek. Díky možnosti nabíjení přes port USB Typu C a dvěma mikrofonům s technologií “potlačení ostatních zvuků” by nás spoluhráči měli při hovoru slyšet naprosto dokonale. Sluchátka budou pracovat na jedno nabití po dobu 12 hodin, můžeme je připojit k PS5, PS4, PC (Windows) nebo MacOS pomocí přiloženého adaptéru. Díky 3,5 mm jack vstupu je můžeme také použít při přehrávání na PlayStation VR.

K dispozici bude i dálkový ovladač, díky kterému snadno můžete ovládat svoji konzoli například u přehrávání videí nebo jiných činností. Také může sloužit na přepínání televizních programů u televizoru s vestavěným infračerveným vysílačem. Nová HD kamera zase bude snímat za pomocí dvou čoček až v rozlišení 1080p. Kamera navíc bude plně spolupracovat s výše zmíněným tlačítkem “Vytvořit” a zabudovaná technologie dokáže třeba bezproblémově oříznout pozadí, ve kterém se natáčíte, či samovolně využít technologii greenscreenu

PlayStation 5 vyjde koncem letošního roku.