Když na Steam minulý rok v létě dorazila střílečka Titanfall 2 od studia Respawn Entertainment, šlo rozhodně o úspěch. Přestože se počet hráčů nemohl nikdy měřit s novějším battle royale projektem Apex Legends, který nadále zůstává nejvíce opečovávaným dítětem Respawnu, střílečka z roku 2016 se mohla těšit z návalu nových zájemců, kteří mohli konečně okusit skvělou singleplayerovou kampaň i neméně povedený multiplayer bez nutnosti zvlášť instalovat Origin nebo řešit konzole. Když však několik měsíců po Titanfallu 2 dorazil na Steam i o dva roky starší první díl, původně určený jen pro Origin, Xbox 360 a Xbox One, setkal se s docela odlišným přijetím.

Originální Titanfall z roku 2014 se dlouhodobě potýká s nedostatkem hráčů, technickými problémy, pozorností hackerů a DDoS útoky. Pro naprostou většinu příznivců zkrátka bylo výhodnější hrát Titanfall 2 nebo Apex Legends, přičemž na rozdíl od druhého dílu hra nemá singleplayerovou kampaň, takže nemá co nabídnout ani hráčům, které nezajímá online zážitek. S ohledem na to všechno tak nejspíš nepřekvapí, že v Respawnu dospěli k rozhodnutí ukončit prodej prvního Titanfallu.

Překvapí snad jen to, jak rychle k ukončení prodeje došlo. Studio Respawn Entertainment oznámilo tuto radikální změnu bez předchozího upozornění dnes v podvečer a o pouhých několik minut později už nebylo možné Titanfall koupit na Originu ani na Steamu. 1. března/marca 2022 zmizí také z nabídky všech příslušných služeb založených na předplatném.

Dobrou zprávou alespoň je, že ti, kteří hru vlastní, mohou originální Titanfall nadále hrát, protože servery budou stále v provozu. S ohledem na to se tedy nezdá, že by k ukončení prodeje, které ze strany vývojářů nebylo nijak konkrétně vysvětleno, došlo kvůli snaze ukončit veškerý provoz hry, který se třeba nevyplatil. Fakt, že si už hru nemůže koupit nikdo další, by ale nepochybně měl snížit alespoň počet případů, kdy jsou vývojáři nuceni řešit technické problémy a další potíže více než 7 let starého titulu, který už skoro nikdo nehraje.

Jelikož celá situace může na někoho působit jako další hřebík do rakve série Titanfall, Respawn nás znovu ujistil, že celá značka je stále součástí jeho DNA. Tvůrci považují originální Titanfall za projekt, který světu ukázal ambice studia a který je stále ukazatelem inovací, o něž tvůrčí celek usiluje při vývoji každé další hry. „Buďte si jistí, že Titanfall je jádrem DNA Respawnu a že toto neuvěřitelné univerzum bude pokračovat. Dnes v Titanfallu 2 a Apex Legends i v budoucnosti.“ Právě těmito slovy nás studio ujišťuje, že se světem Titanfallu neskončilo.

To však nic nemění na tom, že pro tuto chvíli je případné pokračování pouze hezká představa, která není podložena žádnými konkrétními kroky. Bohužel. Aktuálně tu máme jen fakt, že v propadlišti dějin právě v podstatě zmizela další kdysi skvělá hra. Tak jí věnujme alespoň krátký okamžik ticha. Sbohem první Titanfalle, tvoje herní módy, mapy a DLC zůstanou ještě dlouho ve vzpomínkách nás všech, kteří jsme měli tu čest to všechno kdysi hrát.