Nový Zéland se řadí na početný seznam zemí, které schválily odkup Activisionu Blizzard společností Microsoft za téměř 69 miliard dolarů. Rozhodnutí novozélandské obchodní komise znamená, že Austrálie je jediná země, která ještě nerozhodla. Plus tedy blokáda ve Velké Británii.

„Díky dnešnímu schválení Novým Zélandem máme povolení pokračovat v akvizici společnosti Activision Blizzard ve 41 zemích,“ uvedl místopředseda představenstva a prezident Microsoftu Brad Smith. „Budeme i nadále pracovat na vyřešení zbývajících problémů a dotáhneme tuto transakci do konce.“

Spojení majitele Xboxu s vydavatelem Call of Duty už dříve chválily úřady v Turecku, Jihoafrické republice, Jižní Koreji, Číně, Evropské unii, na Ukrajině, v Japonsku, Chile, Brazílii, Saúdské Arábii nebo Srbsku. Microsoft také vyhrál soudní spor s Federální obchodní komisí v USA, která se snažila akvizici zablokovat.

Jediným místem, který blokuje obchod, je britský regulační orgán CMA. Ten má rozhodnout do 29. 8. letošního roku. Měla by to ale být jen otázka času, jelikož Microsoft řeší obavy CMA o cloud a mimo jiné uzavřel smlouvy s Nvidií, Nintendem a Sony. Sony má garantováno, že Call of Duty bude na PlayStation vycházet minimálně 10 let.