Bylo to tady, konečně jsme se měli dočkat představení herních laptopů s procesory 10. generace od Intelu. No, a pak přišel lidský malware a žádné videoosáhaní, a testování se nekoná. Ani to ale ASUSu nezabránilo v předání detailů k line-upu jejich ROG modelů na rok 2020. Díky tomu se nyní podíváme na to, co na letošek chystají.

Jasně, už celá premisa článku stojí na tom, že v srdci ROG laptopů budou procesory 10. generace od Intelu. Setkáme se tak s i7-10875H a i9-10980HK. Může vám přijít, že i9 je v herním laptopu trochu overkill. A to byste měli i pravdu. Asus tady necílí čistě na hráče, ale ví, že hodně hráčů také tvoří obsah. 

O tom svědčí nejen výkonnější procesory, ale třeba taky z výroby kalibrované a Pantone ověřené IPS displeje. U některých modelů si navíc můžete vybrat i 60 Hz UHD variantu se 100% pokrytím AdobeRGB. A pro mě je také velmi příjemnou změnou utlumení herní stylizace. Změny v designu nejsou ale jen vizuální a Asus se u letošních modelů více zaměřil na upgadovatelnost.

O ODVOD TEPLA SE STARÁ TERMÁLNÍ GRIZZLY

U i9 v herním laptopu vás může zarazit ještě jedna věc – jak to proboha hodlají uchladit při zátěži a zachovat přenosnost zařízení? Kromě samozřejmě pečlivě navržených designů chlazení má Asus ještě jednu odpověď: Thermal Grizzly Conductonaut. Jako prostředek tepelného rozhraní chladičů totiž nezvolil klasickou teplovodivou pastu, ale rovnou tekutý kov, oblíbenou modifikaci hardwarových nadšenců, rovnou z výroby.  

Výkon nových Asus ROG ale není jen o dobře uchlazených procesorech, ale do akce vstupují i grafické karty NVidia RTX, dnešní herní špička, která vás nezklame ani při práci. Samozřejmostí je pak podpora G-Sync a přepínací systém NVidia Optimus pro maximální výdrž baterie mimo hraní.

RTX JE TU ON

RTXky tak tlačí vyrenderované herní framy na obrazovky s opravdu vysokými obnovovacími frekvencemi. Mezi modely si najdete i obrazovky, které mají i 300 Hz a k tomu odezvu pouhé 3 ms. Asus má tak pokryté celé spektrum od UHD s dokonalo barevnou přesností až po ultrarychlé esportové možnosti s několika variantami mezi těmito extrémy. 

Tohle jsou tedy filosofie a principy pro celý line-up. Teď tedy nezbývá nic jiného než se podívat na konkrétní modely, které z nich vychází.  

ZEPHYRUS REFRESH

Zephyrus S15 S17 nabízí maximální herní výkon při zachování co největší přenosnosti. V obou modelech najdeme i7-10875H a GeForce RTX 2080 SUPER. Obě obrazovky se taky pyšní 300 Hz/3 ms. Odlišují se ale v konstrukci. Zatímco S17 po vzoru klasického Zephyrus designu posouvá klávesnici dopředu a kombinuje touchpad a numerickou klávesnici, tak S15 sází na tradičnější klávesnici vzadu s trackpadem před ní. 

MSRP od 2769 EUR  

Zephyrus M15 se pak plně soustředí na přenosnost. V jeho 19mm tlustém těle z hořčíkové slitiny se ukrývají i7-10875H a RTX 2070 SUPER. Na výběr tu pak máte mezi 240Hz/3ms a UHD AdobeRGB displeji. 

MSRP od 2099 EUR

STRIX SCAR

STRIX SCAR 15 vám nabídne i9-10980HK s RTX 2070 SUPER a jeho větší bráška STRIX SCAR 17 to navýší na RTX 2080 SUPER. Oba pak nabídnou 300Hz/3 ms displej. I přes to, že se jedná o prakticky to nejvýkonnější, co lze do herního laptopu nacpat, to není nějaký přehnaný chungus. I při takovém výkonu je o 26 % menší a o 39 % lehčí než ROG G703 a taky o 17 % menší a o 41 % lehčí než ROG Mothersip. Z hlediska velikosti ku výkonu je tak špička.  

MSRP od 2699 EUR

STRIX G

G15/G17 na vás čekají, pokud nejste takový šílenci, co by potřebovali ten nejlehčí a zároveň nejpřenosnější stroj. Nenechte se ale zmást, protože i jako levnější varianty se nemusí za i7-10875H a RTX 2070 SUPER v žádném případě stydět. A displej s 240Hz/3 ms rozhodně postačí i sportovněji nadanějším. 

MSRP od 1299 EUR 

ZEPHYRUS DUO 15

A tu největší šílenost si necháme na konec. Určitě se shodneme, že Zenbook Duo je fakt cool. Rozhodně to ale není herní stroj. Na druhou stranu jsou ale taky cool herní laptopy Zephyrus. A proč tedy tyhle dvě věci nezkombinovat? Přesně to si řekl i Asus a vznikl tak Zephyrus Duo 15. Dvouobrazovkový herní laptop, který spojuje koncept druhotného touchscreenu s i9-10980HK a RTX 2080 Super. 

MSRP od 3169 EUR

To je tedy průřez novým line-upem ROG pro rok 2020. Pokud by vás zajímaly i cenově přívětivější laptopy od Asusu, tak právě na jejich TUF GAMING A15 jsme se taky podívali.

Děkujeme Asusu za představení těchto strojů a filosofie za nimi.