V roce 2020 jsme se všichni těšili na procesory od Intelu 10. generace, a to hlavně v jejich mobilní podobě. Od tohohle nadšení ale velmi rychle strhlo pozornost na sebe AMD s jejich mobilními Ryzeny 4. generace. Já jsem dostal možnost si jeden takový vyzkoušet prostřednictvím ASUS TUF A15. 

Než jsem se u TUF A15 dostal k průzkumu střev, tak mě rozhodně zaujal i jeho zevnějšek. Hned na první dotek jsem pochopil, proč se tahle série jmenuje TUF. Kovová deska na víku a jinak velmi robustní plastová konstrukce budí hlavně díky své hustotě dojem odolnosti a rozhodně bych se ho tak nebál přihodit na cestu do batohu. 

Ona mě tahle robustnost asi ani nemusela překvapit, protože celková estetika laptopu, který mám, se vede ve vojenském stylu. To je pro mě rozhodně plus, protože přehnaně herní designy nejsou úplně pro mě. 

Potěšil i příjemný výběr vstupů a výstupu. K dispozici jsou tři USB-A, jedno USB-C s podporou DisplayPortu, HDMI a 3.5 mm audio combo jack. Pro většinu uživatelů tak nebude problém vyhnout se jakékoliv dongláži i při plném desktopovém setupu. 

Nadšení zevnějškem neopadlo ani po otevření, protože na mě vykoukla IPS 1080p obrazovka s obnovovací frekvencí 144 Hz a plnohodnotná klávesnice. Ta už se ale jednorožčímu RGB podsvícení nevyhnula. Můžete ji ale samozřejmě mezi širokými možnostmi všebarevných světýlek nastavit na statickou barvu a tvářit se, že váš laptop má velmi seriózní bílé podsvícení. 

S tímhle laptopem se ale seriózně nemusíte jen tvářit. Díky Ryzenu 7 4800H se na něm dá odvést dost seriózní práce. V Cinebechi R20 se přehoupl přes krásných 4000 bodů, což je na mobilní procesor v herním laptopu sakra solidní. Zároveň 32 GB RAM 1TB M.2 SSD v žádném případě nedopustí, aby vám při práci došla paměť. Ať už ta operační, tak úložiště. Práce se tak rozhodně nemusíte, protože i pro mě jakou odpůrce práce na laptopech dokázal TUF A15 nahradit můj domácí pracovní počítač bez problému. Ať už se jedná o grafiku, 3D nebo střih videa. I když u střihu videa nemůžeme přechválit jen procesor, ale o značnou část práce se tu postarala i grafická karta.

Parťáka Ryzenu 7 tady dělá NVidia RTX 2060. Ta se svými 6GB paměti rozhodně přispěje k vaší kreativní produktivitě, ale vyváží to tím, že vás od produktivity odláká směrem herní zážitek. Nejen že je tu RTX ON, ale RTX 2060 taky nemá problém na 1080p display utáhnout i moderní hry nad 60 fps s vysokým nastavením detailů a u esportových titulů je tak stabilní framerate jistotou. 

Ta RTX 2060 ale není jedinou grafickou kartou v tomhle laptopu. Ryzen 7 4800H je totiž APU a tak má i integrovanou Radeon grafiku. Pokud tak zrovna nehrajete nebo neprovádíte nějakou výpočtově tvrdou práci, není problém dosáhnout životnosti baterie přes 8 hodin. 

TL; DR tak je, že ASUS TUF A15 je opravdu solidní stroj, co se konstrukce i výkonu týká. R7 4800H, RTX 2060, 32GB RAM a 1TB M.2 SSD je prostě skvělá konfigurace. ASUS ji navíc zasadil do příjemného těla, které zvládne svůj obsah uchladit. Všechno od RGB klávesnice po profily chlazení navíc můžete jednoduše spravovat skrz softwarové centrum Armory Crate. 

My tak děkujeme ASUSu za zapůjčení, protože test tohoto laptopu jsem si opravdu užil.