Francouzské Arkane Studios je tu s námi už od roku 1999, ale do podvědomí mainstreamových hráčů nevstoupilo až do roku 2012 s veleúspěšnou „immersive sim” akcí Dishonored. Jednalo se ovšem o jejich už sedmý projekt. Tři z nich vyšly už několik let zpátky a další tři nevyšly vůbec.

Dokumentární tým a kanál Noclip se tentokrát právě tomuto studiu podíval na zoubek a my tak máme možnost nějakého prvního a koherentnějšího náhledu především na ty nikdy nedokončené projekty. Mezi ně patří zajímavá střílečka The Crossing s revolučním nápadem, akce LMNO, na níž spolupracoval režisér Steven Spielberg, a také oficiální čtvrtá epizoda pro Half-Life 2. Je rozhodně o co stát.

Poznámka: Informace níže vychází převážně ze starších dostupných informací částečně smíchaných s těmi novými. Pro celý obrázek je doporučujeme přečíst a následně kouknout na dokument Noclipu výše.

Half-Life 2: Episode Four – Return to Ravenholm

Pro řadu hráčů byla asi největším lákadlem na celém dokumentu právě čtvrtá epizoda pro Half-Life 2. Return to Ravenholm, jak už název napovídá, nás měl opět zavést do hororového a atmosférického Ravenholmu z původního druhého dílu. Tentokrát ne však v roli Gordona Freemana, ale Adriana Shepharda z datadisku Opposing Force pro první díl, přičemž se celá epizoda měla odehrávat krátce před koncem té druhé.

Samotný projekt původně neměli na starosti zaměstnanci Arkane Studios. Zprvu byla čtvrtá epizoda zaměřená na Ravenholm vyvíjená v roce 2005 u Junction Point Studios pod vedením legendárního Warrena Spectora (Ultima, System Shock, Deus Ex). Ke zrušení projektu ovšem došlo v roce 2007, kdy studio koupilo Disney Interactive Studios, potažmo Disney samotné a Valve údajně nebylo s jejich vizí spokojeno. A zatímco Junction Point pak před svým uzavřením pracovalo na Epic Mickey, čtvrtá epizoda i s už vytvořeným prototypem připadla francouzskému Arkane Studios.

I když se na celém projektu pracovalo kolem roku 2006 a 2007, o existenci se pořádně nevědělo až do poloviny roku 2011, kdy uniklo několik životopisů zmiňující „Half-Life 2: Episode 4“, „Ravenholm“ a „Return to Ravenholm“. Od té doby se informace o hře začaly pomalu objevovat.

Postupně se nám dostávalo nových screenshotů a ukázek modelů, na kterých můžeme vidět například prostředí nemocnice nebo několik podzemních oblastí. Kromě Ravenholmu se měla vrátit například i postava otce Grigoriho, který měl tentokrát i mnohem důležitější roli v příběhu.

Největší nával informací nicméně přišel až nyní s vydáním samotného dokumentu, kde konečně vidíme značný kus hry i v akci včetně řady nových informací.

THE CROSSING A LMNO

Když nakonec z celého Half-Life projektu nic nevzešlo, přesunul se tým k jiné hře. Tou měla být střílečka The Crossing, která fungovala na v tehdejší době poměrně revoluční bázi – každá postava ve světě mohla být skutečný hráč, který se k vám napojil a bojoval proti vám.

V Arkane Studios chtěli po Dark Messiah of Might and Magic a čtvrté epizodě Half-Life zase něco, u čeho mají volnou ruku pro nové nápady. Nápad míchanice singleplayeru a mutliplayeru v celém týmu v té době o zhruba 45 zaměstnancích vyhrál a začalo se pracovat právě na The Crossing.

Vznikl poměrně dobrý prototyp a na hře se pracovalo docela v pořádku, i když nejvíce stál v cestě tehdejší vydavatel. Celá hra se přitom měla odehrávat v dvou odlišných verzích Paříže a na projektu pracoval i Viktor Antonov, který se předtím podílel na Half-Life 2 a naopak se v budoucnu znovu objevil v kancelářích Arkane, aby pomohl s Dishonored.

Z The Crossing ale nakonec sešlo a práce na projektu se zastavily v momentě, kdy se ozvalo Electronics Arts s nabídkou spolupráce na hře, na níž pracoval i slavný režisér Steven Spielberg. Se vším všudy šlo o velmi ambiciózní first-person projekt, v němž jste v roli Lincolna doprovázeli mimozemšťanku Eve a za pomocí neverbálních rozhodnutí měnili to, jak na celý svět kouká.

Nakonec ani z tohoto projektu nic nebylo, když si v EA uvědomili, jak až moc ambiciózní a drahý projekt to ve skutečnosti byl. V Arkane Studios na tom tedy začali být poněkud bídně, i přes různou výpomoc - například u BioShock 2 - ale naštěstí všichni víme, že to nakonec dopadlo dobře. Stealth akce Dishonored udělala jistou díru do světa a zbytek je historie…

Rozhodně doporučujeme se na dokument výše podívat, protože je v mnoha ohledech velmi zajímavý.