Římská říše sice dávno padla, ale Řím stojí už téměř tři tisíciletí. Myslíte si, že to zvládnete lépe? O vytvoření vlastního Říma daleko od rozpadající se říše se můžete pokusit v nové budovatelské strategii Nova Roma. Tady bude nejen důležité přežít, ale zajistit, aby nová metropole vzkvétala a potěšila své občany i bohy.

Za hrou Nova Roma stojí studio Lion Shield, které v roce 2017 vytvořilo středověkou fantasy budovatelskou strategii Kingdoms and Castles. Ta má od hráčů velmi kladné uživatelské recenze na Steamu. Z tohoto pohledu je tedy budování nového Říma v dobrých rukou.

Nova Roma vás vyzve, abyste z malé vesnice vybudovali rozlehlé město. Budete stavět nové budovy, odemykat nové technologie, řídit tok vody působivými římskými způsoby, expandovat na venkov kvůli zdrojům, vyhlašovat zákony, vydávat nařízení, vyhýbat se katastrofám a bavit občany luxusním zbožím a hrami. Zapomenout ale nesmíme na jídlo.

Pozor si musíte dávat na bohy. Pokud se jim nebude líbit to, co chystáte, dají vám to najevo se vší rafinovaností a přiměřeností, kterou jsou proslulí. Také budete čelit problémům ze strany barbarů a „žárlivých machinací staré říše“.

„Moudrý plánovač měst ví, jak využít svět kolem sebe. Budujte obří přehrady a akvadukty a ovládejte tok vody, zatímco budete přetvářet krajinu v umělé vodojemy a nádrže. Hledejte vzdálená naleziště surovin a vybudujte infrastrukturu kvůli převážení vytěžených materiálů a opracovaného zboží přes obrovské lány nezkroceného území. Dokážete nalézt chatrnou rovnováhu mezi svým rostoucím městem a nástrahami rychlé expanze? Anebo budete riskovat hněv bohů i samotné přírody?“ ptá se tisková zpráva.

„Stavíme na všem, co jsme se naučili při tvorbě Kingdoms and Castles, a doufáme, že se nám podaří vytvořit tu nejlepší stavitelskou hru z období starověkého Říma, zasazenou do světa, který je inspirován historií i mytologií,“ uvedl kreativní ředitel Pete Angstadt.

„Díky propracované simulaci vody a počasí a neustále přítomné hrozbě božího zásahu zkoumá Nova Roma kulturní, politické a vojenské zkoušky dané doby. Starejte se o svoje malé římské msto a rozviňte ho v rušnou metropoli, která obstojí ve zkoušce času!“ dodal Angstadt.

Nova Roma se chystá na rok 2024 pro PC, prodávat se bude přes Steam a Epic Games Store. Uvedeny jsou české titulky.

Další novinky z PC Gaming Show 2023 naleznete zde.