V listopadu to budou čtyři roky od uvedení současné generace konzolí na trh. Podle spekulací má Sony v letošním roce přijít s výkonnější verzí současného modelu, takzvanou PS5 Pro. Oproti tomu Microsoft už v listopadu 2020 nabídl dva modely: Výkonnější Xbox Series X a levnější a méně výkonnější Xbox Series S. Z toho důvodu zřejmě nebude plýtvat časem a zdroji na nové verzi.

Místo výkonnějšího Xboxu současné generace má Microsoft překvapit a přijít dříve s next-genem. Tvrdí to známý leaker TheGhostOfHope. Od svých spolehlivých zdrojů se dozvěděl, že nová generace Xboxu přijde koncem roku 2026. Jedním ze startovních titulů má být zbrusu nové Call of Duty. Na něm už se zřejmě pilně pracuje.

Podle dřívějších úniků a dokumentů ze soudní bitvy mezi americkou Federální komisí a Microsoftem to vypadalo na vydání nové generace konzolí v roce 2028. Že by se v Microsoftu rozhodli vše urychlit a zbavit se této generace dříve? S ohledem na to, že Xbox Series X/S na PS5 výrazně ztrácí a prodeje jsou horší a horší, tak si může Microsoft dovolit riskovat a být odvážnější. Nemá co ztratit.

Nový Xbox bude údajně vybaven procesorem AMD Ryzen Zen 5, protože Zen 6 v té době ještě nebude k dispozici. Microsoft prý upustí od dvou modelů a přijde pouze s jedním, tudíž by výkonnější verzi konzole mohl nabídnout později. Ve hře je také možnost naskočení na trend přenosných herních zařízení, po vzoru Nintenda Switch a Steam Decku.

Každopádně, majitelé Xboxu Series X/S se nemusejí obávat. Pokud nový Xbox přijde dříve, tak několik let budou na starý nadále vycházet nové hry. Od Microsoftu bych v prvních letech neočekával nějakou exkluzivitu výhradně na nový Xbox a PC.