Ještě teplou zprávou je zásadní krok Belgie vůči lootboxům, které se zde stanou nelegálními. Po podrobnějším prozkoumání několika her se totiž došlo k tomu, že porušují belgické zákony. Jestli se Belgií budou další země inspirovat, zůstává prozatím ve hvězdách.

Nejedná se však o jediný krok Evropy proti hernímu průmyslu. The Norwegian Consumer Comission (NCC; Norská spotřebitelská komise) přišla s tím, že několik gigantů videoherního světa nesplňuje evropské spotřebitelské zákony. Konkrétně se jedná o Valve, Sony, EA a Nintendo. Digitální nabídky vydavatelů nejsou v souladu se zákony, neboť mají mezery v případě navrácení či náhrad. Zákony jsou stavěné tak, že spotřebitel má klasicky 14denní lhůtu, ve které může zakoupený výrobek vrátit (i bez udání důvodu) a požadovat navrácení peněz.

NCC si stěžuje, že Steam od Valve, Origin od EA a PlayStation Store nemají při nakupování přímý souhlas od spotřebitele o jeho uznání toho, že se vzdává možnosti odsoupit od smlouvy.

Nintendo podle NCC nesplnilo podmínky, co se stornování předobjednávek her týče. NCC již dříve Nintendo kontaktovalo, aby tyto praktiky změnilo. Nulová odezva Nintenda nakonec vedla k tomu, že NCC právně zaútočilo na všechny čtyři společnosti.

Steam má možnost vrátit zakoupenou hru do 14 dnů, jestliže ji spotřebitel hrál méně než dvě hodiny. NCC ale uvádí, že obchod tuto možnost jasně neuvede ještě před pořízením. "Spotřebitel toto musí potvrdit zakliknutím políčka nebo něco podobného. Zásah spotřebitele je vyžadován," řekl mluvčí NCC pro Gamesindustry.biz

Šéf NCC Finn Myrstad okomentoval situaci tak, že hry pořízené skrze digitální obchody nejsou v "nedotknutelné sféře". Podle Myrstada jsou EA, Nintendo, Valve i Sony ty největší společnosti zábavního průmyslu a měly by respektovat zákony jako každý jiný.