Microsoft postupně objasňuje informace o nové generaci svých konzolí. Xbox Series S prezentuje americká společnost jako nejdostupnější konzoli s cenou 7 999 Kč (299 euro), což sebou pochopitelně nese určité kompromisy. Jedním z nich je nedostatečný výkon grafického čipu. Ten dosahuje na pouhé čtyři teraflopy, zatímco Xbox Series X má 12,5 teraflopů a šest teraflopů Xbox One X .

I přes značný rozdíl ve výkonu bude Xbox Series S umět ray-tracing efekty, pochlubí se rychlým načítáním her díky SSD disku a rozlišením 1440p při 60 snímcích za sekundu. Pokud si plánujete tuhle konzoli koupit a toužíte si zahrát zpětně kompatibilní hry s vylepšením určeným pro Xbox Series X nebo Xbox One X, tak budete zklamáni. Mluvčí Microsoftu vysvětlil, že v tomto případě tituly na Xboxu Series S poběží ve verzi Xbox One S.

Je to z důvodu zajištění co nejlepší kvality zpětně kompatibilních her s původním záměrem vývojářů. Přesto budou mít zpětně kompatibilní hry v této verzi vylepšené filtrování textur, vyšší a konzistentnější snímkovou frekvenci, rychlejší časy načítání a Auto HDR. V zásadě by tak hry ze současné generace měly na Series S vypadat dobře, ale nebudou mít tolik efektů a dalších grafických vylepšení jako na Xboxu Series X.

Xbox Series S má stejnou 8jádrovou architekturu procesoru Zen 2 jako Xbox Series X a běží na 3,6 GHz a 3,4 GHz. Primárním rozdílem je již zmíněný grafický čip. U Series X nabízí nativní 4K při 60 snímcích za sekundu s podporou až 120 snímků, zatímco Series S je navržena pro 1440p s podporou až 120 snímků.

Xbox Series S a Series X jsou první konzole, které budou podporovat Dolby Vision a Dolby Atmos. S touto informací se pochlubila společnost Dolby, která tvrdí, že Dolby Atmos budou konzole podporovat od uvedení na trh, zatímco Dolby Vision někdy v průběhu příštího roku.

Dolby Vision má přinést lepší jas, kontrast, barvy a hloubku. Vše má jít nad rámec tradičních HDR her, aby byly realističtější. Dolby Vision má do her přinést 40krát jasnější světlo a 10krát hlubší černou pro bohaté barvené světy, kouzelné lesy a opuštěné válečné zóny.

Dolby Atmos zase umožní slyšet zvuk v trojrozměrném prostoru s cílem realističtějšího a pohlcujícího zážitku. Dolby Atmos bude možné zapnout na jakýchkoli sluchátkách nebo televizi, soundbaru nebo domácím kině. Mimo jiné bude tuto funkci podporovat očekávaný Cyberpunk 2077.

Xbox Series S a Series X si budete moci předobjednat od 22. 9. a konzole vyjdou 10. 11. letošního roku. První za cenu 7 999 Kč (299 euro), druhá za 13 499 Kč (499 euro).