Už je to nějaká doba, co jsem se zúčastnila Post E3 eventu od Nintenda, který se konal v německém Frankfurtu nad Mohanem. Tato událost nám měla hlavně dodat detailnější informace o chystaných hrách a nejen to, také jsem dostala šanci je pro vás vyzkoušet. V tomto článku si tedy projdeme jednotlivé hry a z proběhlé prezentace vám sdělím i pár zajímavostí. 

Tento ročník E3 byl dlouhý, šílený, ale zároveň také naplněný spoustou her. Mezi největšími a nejznámějšími studii se vytáhlo také Nintendo, na které čekala spousta lidí převážně kvůli Switchi. Proč? Protože se o něm často slýchá jako o skvělé konzoli, na které ale není zatím moc her a jeho koupě se tedy zatím nevyplatí. A já bych vám tímto článkem tento názor nyní mohla trošku vyvrátit.

Na začátek jen tak zlehka. Že se ročníky FIFY na konzolích Nintenda lehce zasekly, se teď stane minulostí. Dostali jsme totiž možnost vyzkoušet si nejnovější FIFU 18 na Switchi, jak zapojenou přes dok do TV nebo jen na maličkém displeji ve dvou proti sobě. Bohužel z něj ale bylo zakázané pořizovat záběry, nicméně hra na konzoli šlape skvěle a Switch se tak stane další platformou, na které půjde tento fotbal hrát.

O čem si toho naopak můžeme říct trošku více, je Splatoon 2 a poté jeho mód Salmon Run. Jedná se o pokračování originální a úspěšné hry, která vyšla v roce 2015 na Wii U. Její originalita spočívá v nápadu a samotné hratelnosti. Cílem vašeho týmu, který se skládá ze čtyř hráčů jak u vás, tak u protivníků, je obarvit větší část mapy inkoustem pomocí vašich zbraní. Jestli si říkáte, jaké zbraně se zde asi tak v tom případě objeví, je to jednoduché. Hra funguje částečně na principu paintballu, můžete hrát za útočníka, který se snaží vymazat protivníky již kousek od spawnu nebo obránce dávající pozor na další skupinu hráčů a těmi jsou postavy, které mají za úkol hlavně ono barvení pomocí velkých válečků směřujících k zemi. Ve hře tedy funguje multiplayer a také, jak můžete vidět z fotky, lokální multiplayer. Na místě tedy bylo připraveno osm míst pro hru 4 proti 4 a jedna obrazovka pro diváky.

Naopak již zmíněný mód Salmon Run hrajete v týmu ve 4 lidech proti monstrům. Vaším cílem je porazit hlavního bosse. V tomto módu je hodně důležitá komunikace, a jelikož to všechno zní strašně lehce, tak radši ani nezmiňuji, že našemu týmu se nepodařilo porazit ani první úroveň. Ovládání funguje na Switchi skvěle, i když mi přišlo teda ze začátku dost náročné. Mířit můžete buď nakláněním celého Switche nebo pomocí sticků. Ve zkratce, ze hry jsem nadšená a už teď se těším na hodně vyrovnané a napínavé souboje.

Velkému zájmu se dočkala hra Mario + Rabbids Kingdom Battle, která oslnila již na E3 svým netradičním spojením. Samozřejmě i tato hra byla na místě k vyzkoušení a fronty u ní naznačovaly, že jde o velké lákadlo. Musím se však přiznat, že mně osobně se série X-COM vyhnula, protože jsem se nikdy v taktických tahových strategiích pořádně nenašla. Mario + Rabbids je ale zábavná rodinná hra se skvělým humorem a tak zaujala i mne. Mezi souboji máte možnost narazit na postavy, které pro vás mají pokaždé připravené skvělé hlášky nebo truhly s výbavou. To nejdůležitější se ale odehrává při soubojích. Je mnoho způsobů, jak se dostat přes protivníky dál. Prostředí hraje jak pro vás, tak pro nepřítele a je jen na vás, jestli ho svými tahy dokážete využít dříve než váš protivník.

Jak moc mě zaujala předchozí hra, podobně na tom byla Super Mario Odyssey, která měla na celé konferenci asi největší zastoupení. Přesto, že zde bylo kolem pěti Switchů s touto hrou, tvořily se klidně i půl hodinové fronty. Musím se přiznat, že ačkoliv bylo prostředí natolik zaplněné, že jsem se nemusela bát, že by zde nebylo co dělat, nebylo to pro mě Mario jako takové. Házení čepce je sice skvělý koncept, už jen pro přeměnu do jiné struktury, ale připadalo mi to, jako když vývojáři vzali Maria a vhodili ho do náhodného světa. Měli jsme možnost vyzkoušet pobíhání po New Donk City, které, jak už název napovídá, se odehrává ve velkém městě nebo poušť, kterou nám ale spíše představila prezentace. Taková malá zajímavost, na poušti by mělo být logicky teplo, ale ne v tomto světě. Mohli jsme si tak všimnout Maria, který se při zastavení klepe zimou. Bohužel nevíme proč, ale mělo by to hrát důležitou roli v příběhu. Oblasti jsou rozsáhlé a nabízí toho hodně, už jsem tak zvědavá, co se vlastně schovává na tom domě, kam jsem se nemohla za boha dostat.

Dalším kouskem bylo Arms, které jste měli možnost vidět i u nás celkem nedávno při liveplayi. Ačkoliv se u této hry fronty netvořily, zaujala velké množství lidí a soutěživost se na konferenci předvedla v plné kráse. Byl zde kvůli pohybovému ovládání utvořen velký prostor a hráči se tak mohli na své údery více soustředit, nejeden hráč si tak i s chutí zacvičil. A pak že hráči neví, co je to sport. Joy-cony reagovaly na pohyby skvěle, nemusíte se tak bát, že by vás v tomto omezovaly. Pokud budete hledat hru pro vás a vaše přátele na zábavné večery a 1-2-Switch vás třeba nepřesvědčilo, tohle vám zábavu rozhodně garantuje.

Během již zmíněné prezentace nám byly představeny i hry, které jsme neměli možnost vyzkoušet a stejně jako u FIFY, bylo zakázáno z nich pořizovat jakékoliv záběry. První hrou byl Metroid: Samus Returns, který se vrací po celkem dlouhé době. Zajímavosti si pro nás připravili vývojáři i zde, například u této hry odpadá element sbírání Metroidů, naopak je vaším cílem všechny zničit. Dále je hlavní hrdinka obohacena novými schopnostmi, jako třeba převtělením se do koule, aby se mohla dostat i mimo hlavní cesty. Druhou hrou je návrat Yoshiho, malého dinosaura. Prostředí je v této hře tak originální, že jí můžete hrát ze dvou stran. Jednotlivé levely si tak procházíte sice dvakrát, ale obráceně, abyste zjistili, kde jste nechali skrytý poklad. Těžko se to vysvětluje, no věřte mi, že po zveřejnění záběrů budete z této hry určitě nadšení stejně jako já.

Aby se vše ale netočilo jen kolem Switche, svoje zastoupení zde mělo i Nintendo 2DS a 3DS, pro které tu bylo připraveno speciální místečko. Zde jsme si mohli zahrát Fire Emblem Warriors, spadající pod žánr Hack'n'Slash, i když je to v podstatě jen hezčí kabátek Hyrule Warriors. Dále hra Miitopia, která spojuje jak Tomodachi Life, tak Mii Plaza. Zde se se svojí vytvořenou postavičkou vydáte na cestu dungeony, ve kterých potkáte nejednu příšeru. V tom vám budou moci pomoct i vaši přátelé.

Co si představíte, když zmíním modrého ježka? Správně, objevil se zde dokonce Sonic, konkrétně Sonic Forces, který by se měl ještě tento rok objevit na Switch. Už je to ale pořád dokola, takže nás toho zde moc nezaujalo a většinou u tohoto stánku bylo prázdno.

No a to je vše. Bylo toho k vidění opravdu spousta a úsměvy na tvářích nám vyčarovaly třeba i retro vitríny nebo figurky, které vám zde ukážu alespoň pomocí fotek.

Ráda bych ještě poděkovala za zprostředkování cesty společnosti Conquest entertainment a.s.. Na let zpátky už asi v životě nezapomenu, ale o tom jindy.