Ani v letošním roce se na výstaviště do Los Angeles nevrátí slavný veletrh Electronic Entertainment Expo (E3). Výstava byla zrušena poté, co účast na E3 2023 odmítli přední vydavatelé videoher, včetně Sony (PlayStation), Microsoftu (Xbox), Nintenda a Ubisoftu.

O zrušení E3 2023 informují organizátoři v e-mailu, který odeslali svým členům, uvádí IGN. V e-mailu se píše, že ačkoli je E3 stále „oblíbenou událostí a značkou“, tak letošní verze nedosáhla potřebného zájmu k jejímu uskutečnění způsobem, jenž by ukázal velikost, sílu a dopad našeho odvětví“.

Krátce po zprávě od IGN společnosti ESA a ReedPop potvrdily zrušení E3, a to jak fyzické, tak digitální verze. Mělo jít o první fyzický veletrh E3 od roku 2019. Organizátoři se chtěli více přiblížit hráčům a do Los Angeles zvali nejen výrobce/vydavatele her, ale také slavné osobnosti.

Ročník 2020 byl zrušen, v roce 2021 byla E3 čistě online a o rok později byl veletrh opět zrušen, stejně jako letos. Předtím za to mohla situace kolem pandemie a omezení související s covidem-19.

Potvrdily se tak obavy z předešlých dnů, kdy novináři i hráči psali, že E3 bez stánků velkých vydavatelů nebude to, co všichni od veletrhu v Los Angeles očekávají. Microsoft se plánoval zapojit pouze ve formě prezentace a společnosti Sony, Ubisoft, Tencent nebo Sega se nechtěly zúčastnit vůbec.

„Bylo to těžké rozhodnutí vzhledem k veškerému úsilí, které jsme my a naši partneři vynaložili na uskutečnění této akce, ale museli jsme udělat to, co je správné pro průmysl a co je správné pro E3,“ píše ve vyjádření Kylea Marsdena-Kishe, globálního viceprezidenta firmy ReedPop, která měla letošní E3 organizovat.

„Oceňujeme a chápeme, že zainteresované společnosti by neměly připravené hratelné ukázky a že kvůli problémům se zdroji by účast na E3 v létě pro ně byla překážkou, kterou by nemohly překonat. Těm, kteří se zavázali k účasti na E3 2023, se omlouváme, že nemůžeme uspořádat přehlídku, kterou si zasloužíte a kterou jste od zážitků očekávali,“ dodává s tím, že ReedPop a ESA budou nadále spolupracovat na budoucích E3 akcích.

Podle neoficiálních informací vydavatelům vadila špatná komunikace. Do poslední chvíle nevěděli, na čem jsou. Nakonec se rozhodli raději vycouvat a E3 vynechat. Pokud je to pravda, tak je to velká škoda. ReedPop má přitom za sebou organizování velkých a oblíbených akcí, např. EGX, New York Comic Con a PAX East.

Vypadá to, že slavná E3 je minulostí. V době koronavirové epidemie si vydavatelé vyzkoušeli, že dokážou streamovat sami, stejně tak se naučili dělat online prezentace pouze pro novináře. Navíc příležitosti využil Geoff Keighley, producent a moderátor The Game Awards uspořádal Summer Game Fest a vrátí se s ním i letos, konkrétně 8. 6.

„Před čtyřmi lety jsem si uvědomil, že se E3 nevyvíjí tak, jak by potřebovala, aby mohla konkurovat v globálním, digitálním světě. Začali jsme tedy budovat to, co bude dál. Uvidíme se na Summer Game Festu,“ dodal Keighley.

Po Summer Game Festu je v plánu Xbox Game Showcase a Starfield Direct (oba 11. 6.). Další den proběhne Ubisoft Forward. Ubisoft dokonce uspořádá v Los Angeles vlastní show. V podobném období se očekává i velká prezentace PlayStationu. Tu ale zatím Sony neoznámila.

Jak vidíte, červen by měl být i přes zrušenou E3 zajímavý. Jen to nebudeme mít na jednom místě ve třech/čtyřech dnech. Doufejme, že v červenci si firmy dají pauzu, abychom si v redakci mohli vybrat dovolenou a užít si léto. V srpnu by pak měl proběhnout tradiční Gamescom v Kolíně nad Rýnem.