Už několik měsíců celý svět hádá slova ve hře Wordle. Aby ne, je to jednoduchý formát, který prostě funguje. V New York Times si toho všimli a rozhodli se zainvestovat.

Wordle je jednoduchá hříčka od softwarového inženýra Joshe Wardla z Brooklynu (a ano, hru pojmenoval po svém příjmení). Hra je jednoduchá. Otevřete stránku Wordle a vyskočí na vás tabulka s pěti políčky a klávesnice. A bez nápověd musíte uhádnout slovo. Pokusů máte šest, takže opatrně a s rozmyslem. Ať už slovo uhádnete, nebo ne, další slovíčko na vás čeká zítra. Toto se opakuje do nekonečna.

New York Times v tiskové zprávě uvedl, že Wordle byl odkoupen v řádu několika milionů dolarů. Přesnou částku neuveřejnil.

Hru ještě na začátku listopadu roku 2021 hrálo jen 90 lidí, dnes ji hrají statisíce. Přesněji 300 000 v půlce letošního ledna. Je zřejmé, že hra má potenciál a bude ještě růst.

Její bezplatná dostupnost může vzbuzovat starost z důvodu předplatného s hrami, které New York Times provozuje. Předplatné nabízí hry jako Sudoku, křížovky anebo skládání vzorců podle čísel. New York Times ale uklidňuje, že hra zůstane zdarma.

Existuje i česká verze této hry. Jmenuje se Hádej slova. Pokud vám brání jazyková bariéra hrát originál, můžete zkusit českou verzi.