Předešlé projekty opustili a teď to samé udělali v případě kontroverzního The Day Before. Překvapuje to někoho? Studio Fntastic dnes večer oznámilo, že končí. Dle vyjádření došly peníze a chybí prostředky na pokračování ve vývoji.

Jsou to čtyři dny, kdy studio zveřejnilo zprávu, kde poděkovalo za podporu a slíbilo, že The Day Before bude lepší. Ano, celé je to opravdu divné.

Zpět do současnosti. „Veškeré získané příjmy použijeme na splacení dluhů vůči našim partnerům,“ dušuje se studio. „Do vývoje hry The Day Before, která byla naší první velkou hrou, jsme investovali veškeré naše úsilí, zdroje a hodiny práce. Opravdu jsme chtěli vydat nové patche, abychom ukázali plný potenciál hry, ale bohužel nemáme finance na to, abychom v práci pokračovali.“

„Je důležité poznamenat, že během vývoje The Day Before jsme od veřejnosti nepřijali žádné peníze; neprobíhaly žádné předobjednávky ani crowdfundingové kampaně. Na hře jsme neúnavně pracovali pět let a lili do ní krev, pot a slzy.“

„V tuto chvíli je budoucnost The Day Before a Propnight neznámá, ale servery zůstanou v provozu," pokračuje prohlášení Fntasticu. „Omlouváme se, pokud jsme nesplnili vaše očekávání. Udělali jsme vše, co bylo v našich silách, ale bohužel jsme špatně odhadli naše možnosti. Vývoj her je neuvěřitelně náročný.“

I přes tohle prohlášení bylo možné The Day Before na Steamu ještě koupit za 38,99€. K deaktivaci došlo až o několik hodin později. Nadále ale na Steamu chybí informace o konci, zveřejněna je pouze na X (Twitteru). Místo toho vývojáři vypnuli diskuzní fórum na Steamu, aby nikdo nemohl tenhle podivný konec komentovat. Hráči naštěstí na nic nečekali a začali ostatní varovat psaním dalších negativních recenzí.

Je otázkou, jak to bude s hráči, co si The Day Before koupili. Zda jim budou vráceny peníze, když studio de facto žádné nemá. Už dříve početná část hráčů poukazovala na kontroverze až podvody spojené s firmou Fntastic. Navíc v prohlášení o vrácení peněz hráčům není jediná zmínka.

The Day Before bylo nejočekávanější hrou letošního roku na Steamu (z pohledu přání hráčů). Podle SteamDB bylo ve hře současně nejvíce 38 104 hráčů. Za posledních 24 hodin to bylo už jen 7 504 a v době psaní článku 3 863 hráčů. Podle všeho si The Day Before koupilo ještě více lidí, ale bohužel nevíme, kolika se podařilo získat své peníze zpět. Hráči dnes večer hlásili, že se jim podařilo získat peníze zpět i po mnoha odehraných hodinách.

Titul vyšel 7. 12. letošního roku v předběžném přístupu a schytal velkou kritiku nejen za velké problémy a chyby, ale také za nedodržení slibu. Původně mělo jít o masivně multiplayerovou online survival akci, místo toho je to ale extrakční střílečka v malých uzavřených mapách bez viditelných survival prvků. Více zde.

České studio Bohemia Interactive si ze zprávy Fntasticu udělalo srandu a na Twitteru (X) zveřejnilo takové ohlédnutí za úspěchem MMO survivalu DayZ.