S Epic Games se po necelých osmi letech loučí Sergiy Galyonkin, který v dubnu 2016 spustil Steam Spy. Stránka automaticky shromažďovala údaje z profilů služby Steam, analyzovala je a vytvářela různé statistiky, včetně těch o prodejích her a průměrné době hraní. V únoru 2016 nastoupil do Epicu jako šéf vydavatelství pro východní Evropu a v srpnu 2017 byl povýšen na ředitele vydavatelské strategie.

Poznatky ze Steam Spy využil Galyonkin při vývoji konkurenčního obchodu Epic Games Store, jenž byl světu představen v prosinci 2018. Ve stejném roce vylepšil Steam svou ochranu osobních údajů a odřízl Steam Spy od dat. Teď se cesty obou rozcházejí. Galyonkin vysvětli, že se nehodí pro to, kam Epic Games směřuje. Poděkoval svým bývalým kolegům a Timu Sweeneymu, generálnímu řediteli Epicu a jednomu ze zakladatelů společnosti, za možnost podílet se na Epicu 4.0. Současně přiznal, že pro novou verzi, kterou označuje jako Epic 5.0, není vhodným člověkem. Tato fáze má vyžadovat jiný typ lidí.

„Nyní je Epic na cestě k přeměně z vývojáře her, tvůrce enginu a vydavatele na platformu – Epic 5.0,“ napsal Galyonkin bez toho, aby vysvětlil, co novou fází Epicu přesně myslí. Místo toho ještě poděkoval Epicu za více než 144 milionů dolarů věnovaných charitativním organizacím na Ukrajině a zdůraznil, že Epic byl jednou z prvních společností, která takové gesto učinila. Galyonkin má v úmyslu zůstat ve videoherním průmyslu a těší se na to, až toho bude moci říct více.

V příspěvku připomenul úspěchy, kterých s Epicem dosáhl. Fortnite označil za fenomén, jenž dokázal, že bezplatné hry mohou fungovat bez pay-to-win prvků a být úspěšné. U Epic Games Store zase vyzdvihl, že podílem na příjmech 88/12 zpochybnili status quo v distribuci her.

Odchod Galyonkina může souviset s propuštěním stovky zaměstnanců. Teprve minulý týden Epic přiznal, že Fortnite vydělává méně a firma utrácí více peněz. Aby se stabilizovaly finance, musela společnost propustit 870 lidí, což je přibližně 16 % všech zaměstnanců.

Před měsícem Epic opustil kreativní ředitel Donald Mustard. Jeden z hlavních tvůrců Fortnite odešel do důchodu.