YouTube se snaží co nejvíce diverzifikovat nabídku obsahu, který na platformě podporuje, a podobně jako streamovací velikán Netflix se snaží proniknout také do herního odvětví. Jak jsme vás informovali již dříve, platforma má v úmyslu rozšířit službu zvanou Playables, jež nabídne jednoduché minihry ke hraní přes web nebo mobilní aplikaci. Zatímco dříve byla tato možnost dostupná pouze v rámci interního testování, nyní k ní mají přístup první uživatelé.

Spuštění omezeného veřejného testování ohlásil sám Google, a to v blogovém příspěvku se seznamem experimentálních funkcí (upozornil na něj zpravodajský portál 9to5Google). Sám kalifornský softwarový gigant popisuje Playables následovně:

„Playables jsou hry, které lze hrát přímo ve službě YouTube na počítačích i mobilních zařízeních. Pokud jste součástí tohoto experimentu, uvidíte na YouTube sekci nazvanou ‚Playables‘, která se bude zobrazovat vedle ostatního obsahu na domovské obrazovce.“

Jsme zvědaví, jaké portfolio her nakonec YouTube nabídne. V rámci dřívější zprávy od Wall Street Journal byl zmíněn arkádový titul Stack Bounce, který si nyní můžete vyzkoušet ve službě GameSnacks od Googlu. Spíš jsme přesvědčeni, že budou k dispozici podobně jednoduché tituly, ale kdoví, třeba Google časem zpřístupní i zajímavější kousky. Kupříkladu Netflix vám dovolí zahrát si i oblíbený tower-defense Bloons TD 6, který osobně naprosto zbožňuju.

Na závěr musím vyjádřit skepsi. Google je známý tím, že se na své výtvory předčasně začne méně soustředit a nedotáhne je do konce, čímž celou myšlenku naprosto pohřbí. Bojím se tedy, že to s Playables na YouTube dopadne úplně stejně. Ale třeba budu mile překvapen.