Společnosti Sony a Microsoft již dříve slíbily, že nové generace konzolí vyjdou koncem letošního roku. Tou dobou ale nepočítaly s globální epidemií. Čínský koronavir by mohl jejich plány ohrozit. Mnoho tamních továren totiž zastavilo provoz a čeká se, jak nemoc bude pokračovat.

Jak dobře víme, v Číně se vyrábí většina elektroniky. Problémy začala pociťovat společnost Nintendo. Ta se již musela omluvit za zpožděné dodávky svých přístrojů do Japonska. Nyní se spekuluje o problémech s novými iPhony a konzolemi.

„Odvětví videoher v současné době vyrábí nebo začíná s výrobou produktů pro vánoční období letošního roku. Nové konzole mohou trpět problémy s dodávkami v důsledku dlouhodobého narušení, ještě před jejich vydáním,“ poznamenala k situaci investiční společnost Jefferies Group.

Koronavir by ale na videoherní průmysl mohl mít ještě větší dopad. Mnoho herních vývojářů hledá v Číně levnější pracovní sílu pro vznik artworků a různých nákresů.

Možnou paniku se snaží zažehnat Michal Pachter. Podle nejznámějšího herního analytika je na paniku ještě brzy a uvedl, že současný stav nebude mít vliv na datum vydání nové generace konzolí. Pokud by se ale situace s koronavirem nevyřešila do začátku léta, tak se začneme bavit o problému a následcích.

Pachter uvádí, že Apple může panikařit z důvodu absence okamžitého řešení a alternativy. Sony a Microsoft jsou dle analytika v jiné situaci, mají čas na vyhodnocení situace a mohou případně přesunout výrobu na Tchaj-wan nebo do Vietnamu, kde zaplatí za výrobu jednoho kusu navíc 5 až 10 dolarů (125 až 250 Kč).

Pokud by skutečně došlo k přesunu výroby do dražších alternativ, tak je otázkou, co by to udělalo s cenou. Microsoft ani Sony zatím cenu nové generace konzolí neprozradili.