Microsoft v posledních letech utratil miliardy dolarů, aby posílil své vydavatelské možnosti a předplatné Game Pass. Díky probíhajícímu federálnímu soudu jsme se dozvěděli další informace.

Microsoft v roce 2021 zvažoval více než 100 společností, které by mohl koupit. Mezi nimi se nejdále dostaly Sega, Bungie (tvůrci Destiny), IO Interactive (Hitman), Supergiant Games (Hades), Niantic (Pokémon GO), Thunderful Games, Playrix, Scopely nebo Zynga. Jak víme, Bungie nakonec koupila Sony v loňském roce za 3,6 miliardy dolarů a mobilní gigant Zynga se přidal k Take-Two Interactive za 12,7 miliardy dolarů.

U akvizice Segy bylo cílem podpořit růst PC a Xbox Game Pass v Asii i mimo tento specifický trh díky PC sérii Total War, Football Manageru, Sonicovi nebo Yakuzy. Phil Spencer, šéf herní divize Microsoftu, v e-mailu generálnímu řediteli Microsoftu a finanční ředitelce psal o vyváženém globálnímu katalogu, kterým majitel modrého ježka Sonica disponuje. E-mail byl odeslán v listopadu 2020 a Spencer v něm žádal o souhlas oslovit Segu se záměrem ji koupit i se studiemi. Jakou odpověď obdržel, to už bohužel nevíme. Překážkou akvizice mohla být investice od Nexonu.

Nicméně Sega ještě v dubnu 2021 figurovala na seznamu společností, které Microsoft sleduje pro fúzi a akvizici. Na tomto seznamu jsou i výše zmíněné firmy, stejně tak Behaviour Interactive, Housemarque (v roce 2021 studio koupila Sony), Remedy Entertainment (Alan Wake), Larian Studios, Rebellion Developments a Paradox Interactive.

Také tam můžeme vidět 11 bit studios (Frostpunk), českou Bohemia Interactive (Arma, Vigor), pražské SCS Software (Euro Truck Simulator, American Truck Simulator) Bloober Team (The Medium), CD Projekt RED (Zaklínač), FromSoftware (Elden Ring), Frontier Development, Giants Software (Farming Simulator) nebo další vydavatelské firmy jako 505 Games, Devolver Digital, Focus Interactive či Team17.

Z dokumentů se rovněž dozvídáme o záhadné nové značce Matter od Bungie, jež má dorazit v roce 2025, a konečně máme potvrzeno, že Project Dragon od IO Interactive je RPG střílečka určena pro PC a Xbox Series X/S. Hru vydá Xbox Game Studios, takže bude v den vydání v Game Passu. Autoři Hitmana už delší dobu lákají na tento projekt, jenž se odehrává v novém světě a popisovali ho jako online fantasy RPG, které bude rozšiřováno po mnoho dalších let.

Navzdory tomu Phil Spencer nechce jít cestou Sony a kupovat si exkluzivity u jiných vydavatelů. Tento postup považuje za velmi agresivní a je přesvědčen, že japonská společnost využívá peníze z her, které Microsoft prodává na PlayStationu (například Minecraft), na to, aby skupovala exkluzivní hry od jiných vydavatelů a vývojářů. Alespoň takto se minulý týden Spencer vyjádřil při výpovědi během soudu. Ten bude tento týden pokračovat.