Po vraždě George Floyda v roce 2020 a protestům Black Lives Matter velké technologické společnosti založily týmy zaměřené na diverzitu, rovnost a inkluzi (DEI). Například Microsoft se v té době zavázal, že do roku 2025 zdvojnásobí počet černošských a afroamerických vedoucích pracovníků v USA.

Od té doby si hráči také všímají, že se ve hrách stále častěji objevují černoši. Největší rozruch v současné době způsobil černý samuraj Yasuke jako jeden ze dvou hlavních hrdinů Assassin’s Creed Shadows od Ubisoftu.

Čtyři roky po založení týmů dochází ke změnám, které jsou ve Spojených státech nepopulární. Technologičtí giganti zmenšují svá DEI oddělení, propouštějí jejich členy a zmenšují jim pravomoci. Po firmách jako Meta a Google se k tomuto kroku odhodlal Microsoft. Ten svůj tým pro diverzitu, rovnost a inkluzi rozpustil k 1. 7. letošního roku s odůvodněním, že se mění obchodní potřeby, , jak informuje Business Insider.

Špatně to nese zejména šéf (nebo šéfka) tohoto týmu. Ten v e-mailu rozeslaném zaměstnancům Microsoftu obviňuje vedení z vyšetřované a prokázané diskriminace, obtěžování a toxicity. Podle tohoto vedoucího jsou programy DEI v nebezpečí i jinde. Firmy dle e-mailu nechtějí ve skutečnosti změnit systém a už pro ně není důležité do rovnosti investovat. Na to reagoval Jeff Jones. Mluvčí Microsoftu uvedl, že jejich závazky spojené s DEI zůstávají nezměněny a zaměření na diverzitu a začlenění je neochvějné.

Zajímavé jsou rozdílné názory. Zatímco v Americe je současný přístup firem se zrušením DEI kritizován, tak v Evropě je podporován. Někteří odborníci poukazují na to, že diverzita škodí podnikání.