Vydavatelé a vývojáři postupně mění svůj marketing a přestávají o hrách mluvit v raných stádiích vývoje, kdy dokončení titulu bude trvat několik let. Zdá se, že ani Microsoft dosud neodkryl všechny své karty. Myslí si to novinář a insider Jez Corden.

Podle Cordena byla oznámena pouze třetina her vyvíjených v týmech Xbox Game Studios. Tento odhad nemá zahrnovat tituly Bethesdy a odkazuje na plán americké společnosti před akvizicí Zenimax Media s Bethesdou.

Mezi mnoha připravovanými tituly můžou být dva projekty Mojangu, nový titul Obsidianu, Gears 6, nová hra od The Coalition, nové značky od Double Fine a Compulsion, Project Cobalt od inXile, Project Dragon od IO Interactive (i když nejsou first-party studiem) a mnoho dalšího.

K tomu si přidejme Bethesdu. U té můžeme počítat s novým projektem od id Software (pravděpodobně restart série Quake), dojít by mělo na nového Wolfensteina od MachineGames a nějakou novinku od Tango Gameworks. Zmiňuje se také nějaký projekt ve spolupráci s Tencentem.

Co se týče titulu od Compulsion Games, tak autoři We Happy Few se mají soustředit na temnou fantasy akci z pohledu třetí osoby. Tvrdí to zasvěcené zdroje insidera s přezdívkou Klobrille, jehož zákulisní informace se už mnohokrát ukázaly jako pravdivé. Oficiálně víme, že další projekt má být vytvořen v Unreal Enginu 5. Loni v květnu se objevil vtipný teaser s odkazem na Schrödingerovu kočku, což by přinejmenším potvrzovalo záměr týmu pokračovat ve vývoji poněkud netradičních titulů.

V UPLYNULÉM ROCE NAROSTL POČET ZAMĚSTNANCŮ

Co je jisté, tak roste počet zaměstnanců pracujících pod divizí Xbox Game Studios. Jak ukazují statistiky sítě LinkedIN, tak v několika herních studiích pod Microsoftem se zvýšil počet vývojářů. Výrazný nárůst byl naznamenán u týmů Obsidian Entertainment, Playground Games, Undead Labs, Turn10, Ninja Theory, Zenimax Online a MachineGames.

Vše mělo být s cílem zvýšit vývojové kapacity pro stávající i nové projekty. Jak víme, výše zmíněná studia a další studia pod Microsoftem chystají více projektů. Například Ninja Theory vyvíjí Project Mara a Senua's Saga: Hellblade 2, Playground Games mají Fable a Forza Horizon 5, Obsidian zase The Outer Worlds 2, Avowed a tajemný nový projekt Joshe Sawyera a Zenimax Online pokračují ve vývoji The Elder Scrolls Online, ale chystají i novou hru.