Článek byl aktualizován: Microsoft se rozloučí s Xbox Live a po 21 letech zruší předplatné Xbox Live Gold. Místo něj bude Xbox Game Pass Core se stejnou cenou, ale už bez měsíční nabídky dvou her zdarma v rámci programu Games with Gold. Náhradou bude katalog více než 25 titulů z Game Passu. Součástí předplatného nadále zůstává online multiplayer na konzolích Xbox a členské nabídky a slevy.

Očekává se, že seznam více než 25 her v Xbox Game Pass Core se bude postupně rozrůstat, respektive měnit. Na startu zahrne Among Us, Descenders, Dishonored 2, DOOM Eternal, Fable Anniversary, Fallout 4, Fallout 76, Forza Horizon 4, Gears 5, Grounded, Halo 5: Guardians, Halo Wars 2, Hellblade: Senua's Sacrifice, Human Fall Flat, INSIDE, Ori a Will of the Wisps, Psychonauts 2, State of Decay 2 a Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited.

Všechny hry, které jste z Games with Gold získali, tak vám zůstanou. Xbox Game Pass Core má být spuštěn od 14. 9. 2023 za 149 Kč (7 eur) a automaticky na něj přejdou všichni stávající předplatitelé Xbox Live Gold.

Microsoft popisuje Xbox Game Pass Core jako evoluci Xbox Live Gold. Další hry budou do služby přidávány dvakrát až třikrát ročně.

Informace předčasně zveřejnil server Windows Central, článek poté odstranil, ale detaily kolovaly po internetu dál. Později odpoledne Microsoft nové předplatné oficiálně oznámil.

Na závěr dodejme, že základní Xbox Game Pass pro konzole stojí 269 Kč měsíčně (11 eur) a Xbox Game Pass Ultimate s možností hrát multiplayer a přístupem k EA Play stojí 389 Kč (15 eur).

*17. 7. 2023 v 15:58 byl článek aktualizován v návaznosti na oficiální oznámení nového předplatného od Microsoftu.