Microsoft dnes večer oznámil překvapivou zprávu. Americká společnost se rozhodla zrušit streamovací platformu Mixer a navázat spolupráci se sociální sítí Marka Zuckerberga, respektive s projektem Facebook Gaming.

Mixer byl poprvé uveden do provozu v lednu 2016 pod názvem Beam. V srpnu téhož roku platformu koupil Microsoft a o rok později i přejmenoval na Mixer a udělal z ní hlavní streamovací službu pro Xbox One. Zajímavé je, že v červenci minulého roku společnost přetáhla na Mixer známého streamera Ninju, který opustil svůj kanál na Twitchi a s ním i více než 14 milionů followerů. To samé udělal koncem roku 2019 také bývalý profesionální hráč Shroud. O to překvapující je dnešní krok.

Phil Spencer tento nečekaný krok vysvětluje snahou zaměřit se na hry vytvořené v rámci Xbox Game Studios, na předplatné Xbox Game Pass, konzoli Xbox Series X a na cloudovou streamovací službu Project xCloud. Microsoft prý nemá dostatek času na to, aby Mixer vylepšoval a raději se ho vzdá.

22. července letošního roku budou všechny stránky a aplikace Mixeru automaticky přesměrovány na Facebook Gaming. Spencer v rozhovoru pro The Verge se nebojí přiznat, že oproti konkurenci začali později a zkrátka na ostatní služby nestačili. Microsoft se domnívá, že ze spojení s Facebook Gaming bude těžit celá komunita. Nehledě na to, že stávajícím partnerům Mixeru bude udělen status partnera u Facebook Gaming a každý streamer využívající monetizační program na Mixeru bude mít nárok vstoupit do programu Level Up na Facebooku.

V současné době není známo, zda se Ninja a Shroud vrátí na Twitch. Mohou zkusit štěstí na Facebook Gaming. Ninja své fanoušky prostřednictvím Twitteru informoval, že miloval svou komunitu na Mixeru a má několik možností. Jakmile se rozhodne, dá vědět.

Microsoft navíc bude úzce spolupracovat s Facebookem a má v úmyslu na tuto sociální síť přenést xCloud, který má uživatelům při sledování streamu umožnit jedním kliknutím okamžitě začít hrát hru, kterou právě sledují u jednoho ze streamerů. To vše právě přes xCloud.