Microsoft se pochlubil finančními výsledky. Americká společnost výrazně roste. Z velké části je to díky akvizici Activisionu Blizzard King. Vrásky vedení může dělat další propad v zájmu o konzole Xbox.

Ve čtvrtém čtvrtletí fiskálního roku tržby z herních produktů meziročně vzrostly o 44 %. Stejně jako v předešlých dvou čtvrtletí je tento nárůst způsobem akvizicí Activisionu Blizzard King. Vydavatel Call of Duty, Diabla, World of Warcraftu a Candy Crush Saga se k Microsoftu přidal v říjnu 2023.

Microsoft může těšit také růst příjmů z obsahu a služeb pro Xbox. Tady je za stejné období minulého roku zaznamenán nárůst o 61 %. Activision Blizzard King se na tomto růstu podílel s 58 %, což jen dokládá, jak důležité spojení to pro Microsoft je.

Co se Game Passu týče, tak službu využívá 34 milionů předplatitelů. Do těchto čísel jsou započítány i členové Xbox Game Pass Core (dříve Xbox live Gold). Celkový počet uživatelů ve hrách Microsoftu je více než 500 milionů aktivních měsíčně.

U konzolí už to tak veselé není. Pokles prodejů hardwaru je meziročně o 42 %. Mohlo do toho promluvit více faktorů, jako je nasycení trhu, konkurenční PlayStation 5 a zaměření Microsoftu na Game Pass. Ostatně, v plánu je obohatit nabídku předplatného a pravidelně do ní přidávat velké i menší tituly. S pravidelností pomůže Activision Blizzard. Nedávno bylo přidáno Call of Duty: Modern Warfare 3 z roku 2023 a údajně se chystá Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Tony Hawk's Pro Skater 1+2 a Spyro: Reignited Trilogy. Na konec října je potvrzeno úplně nové Call of Duty: Black Ops 6.

Druhá polovina roku 2024 bude u herní divize Microsoftu ve znamení Age of Mythology: Retold (4. 9. 2024 jen PC), Call of Duty: Black Ops 6 (25. 10. 2024), Microsoft Flight Simulator 2024 (19. 11. 2024), Indiana Jones and the Great Circle (rok 2024) a Avowed (rok 2024). Na rok 2025 se chystá DOOM: The Dark Ages, Fable a South of Midnight. Dále jsou ve vývoji hry Gears of War: E-Day, Perfect Dark či State of Decay 3.

Abychom to měli komplet, tak Microsoft za čtvrtletí hlásí tržby 64,7 miliardy dolarů (nárůst o 15 %), čistý zisk 22 miliard dolarů (+ 10 %) a příjmy z cloudových služeb 36,8 miliardy dolarů (+ 21 %).