Šéf Xbox divize nepovažuje Sony a Nintendo za společnosti, které představují pro Microsoft konkurenci. Phil Spencer má k Sony i Nintendu velkou úctu, ale za konkurenci považuje Amazon a Google. Je to z důvodu zaměření na Project xCloud, v němž vidí Microsoft budoucnost.

Společnost Sony a Nintendo nemají cloudovou technologii, zatímco Microsoft investoval desítky miliard dolarů do platformy Azure. Podobnou technologii mají právě Amazon s Googlem. Ostatně, Project xCloud, který využívá Azure, bude integrován do nové generace Xboxu. Navíc Microsoft na cloudu spolupracuje i se Sony. Ta se tedy do tohoto segmentu zatím moc nevrhne a zaměřuje se čistě na konzole PlayStation a exkluzivní hry.

„Když mluvíme o Nintendu a Sony, máme k nim velký respekt, ale Amazon a Google považujeme za hlavní konkurenty, kteří jdou vpřed,“ prohlásil Phil Spencer v rozhovoru s magazínem Protocol. Dle jeho slov jsou Sony a Nintendo tradiční herní společnosti, které jsou mimo tuto pozici. „Myslím, že by se mohly pokusit vytvořit něco jako je Azure, ale my jsme v průběhu let do cloudu investovali desítky miliard dolarů,“ objasnil svůj názor.

Konzole Xbox Series X vyjde koncem roku 2020.

Už dříve zástupci Microsoftu prohlašovali, že pro ně není důležité, kolik kusů prodají konzolí nové nebo současné generace. Nejdůležitější je pro ně zapojení uživatelů. To jde ruku v ruce se strategií vydávat všechny hry kromě Xboxu i na Windows 10, stejně tak s předplatným Xbox Game Pass.

Spencer se podle svých slov nehodlá účastnit války se Sony a Nintendem. Dokonce s těmito společnostmi spolupracuje a snaží se propojit jednotlivé systémy/konzole v multiplayeru. Pro Microsoft je v současné době mnohem důležitější Amazon a Google. To jsou firmy, které se snaží přinést hry pro 7 miliard lidí na celém světě.

„Nechci s nimi (se Sony a Nintendem, poz. redakce) vést formální válku, zatímco Amazon a Google se zaměřují na to, jak nabídnout hraní her pro 7 miliard lidí na celém světě. Nakonec to je cíl,“ řekl Spencer.

Ostatně, Google již spustil svou platformu Stadia. V současné době se nejedná o žhavou službu, navíc je dostupná pouze v některých zemích, ale za pár let tomu může být jinak. To si Microsoft uvědomuje a myslí na budoucnost. Ta bude podle americké společnosti spjata právě s cloudovým hraním.

Včera svou cloudovou službu spustila Nvidia, jmenuje se GeForce Now a můžete ji využívat zdarma a není nutné si kupovat znovu hry. Spustit může ty, co už vlastníte.