Xbox Series S je konzole současné generace a Xbox Series X je ekvivalentem Xboxu One X. Takhle už kdysi Phil Spencer popsal své konzole. Jak se zdá, nehodlá na tom nic měnit a v současné době v Microsoftu nepřemýšlejí nad výkonnější verzí. A to navzdory sílícím spekulacím z druhého tábora. Dle neoficiálních informací připravuje Sony nejen PS5 s odnímatelnou mechanikou, nýbrž také výkonnější PS5, takzvanou PlayStation 5 Pro, která má mít výrazně vyšší výkon oproti základnímu modelu.

Vedoucí herní divize Microsoftu je toho názoru, že bych neměli vývojářům házet klacky pod nohy a nechat je v klidu, aby se seznámili se současnými konzole. Jenom tak z nich dokážou vymáčknout co nejvíce. Podle Spencera mezigenerační konzole nepomůže tvůrcům ani hráči. Přesto chápe, proč se lidí na „Pro“ verze ptají. Z části to má být kvůli přesvědčení některých, že každá hra by měla běžet v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu a současný hardware to nedokáže.

„Pokud mluvíme o více snímcích za sekundu a vyšším rozlišení, stačí se podívat na to, co se děje na PC se špičkovými GPU a špičkovými CPU. Není to vždy jen o počtu pixelů nebo frekvenci snímků za sekundu. Jsou tu techniky osvětlení. Je spousta věcí, které se podílejí na tom, jak hra vypadá a že běží skvěle. A v tom máme jako odvětví ještě hodně co dohánět,“ prohlásil Phil Spencer na Gamescomu serveru IGN.

Spencer si ale klade otázku a uvažuje nad tím, zda striktní definice generace konzolí, jak ji známe dnes, bude relevantní i v budoucnu. PS4 Pro a Xbox One X nejsou úplně krokem vpřed, ale stále jsou pokrokem oproti svým předchůdcům. Za příklad dává PC, kde o nejnovějších grafických kartách AMD a Nvidie nemluvíme jako o součásti generace a vnímáme je spíše jako postupné zlepšení než velký skok kupředu. Sám je zvědav, jak to bude s konzolemi v budoucnu. Nicméně, Microsoft chce někdy další konzoli, ale Spencer nyní nedokáže odpověď, zda budou velkým krokem kupředu, nebo postupným vylepšením.

Microsoft nyní chystá Xbox Series S s SSD o kapacitě 1 TB. Prodávat se bude od 1. 9. tohoto roku v černém provedení. Nedávno také představil speciální kryty pro Xbox Series X.