Na adresu Microsoft Flight Simulatoru 2024 občas zazní slova, že hra je zbytečná a lepší by bylo nadále rozšiřovat předešlý díl. Tento názor nesdílejí vývojáři z francouzského studia Asobo, kteří vytvořili herní svět ve větším měřítku, a kromě nových zážitků v letadlech a vrtulnících přináší také nové možnosti.

Věřím, že z této informace bude spousta z vás nadšených. Microsoft Flight Simulator 2024 totiž umožní vystoupit z letadla/vrtulníku a prozkoumat rozsáhlý svět pěšky. Doslova se můžete projít po oblíbené horské stezce, prozkoumat břeh jezera, pozorovat západ slunce atd.

„Můžete vystoupit z letadla a projít se po okolí. Můžete doslova sejít po své oblíbené horské stezce ke své oblíbené chatě, sednout si k jezeru, pozorovat západ slunce. Vytvořili jsme skutečné digitální dvojče [Země], které si můžete vychutnat plnými doušky,“ prozradil šéf vývoje Jorge Neumann v rozhovoru pro PC Gamer.

Stejně jako předchozí hra, tak i tahle je založena na skutečných datech z map Bing a na datech shromážděných v reálném čase. Jde o systém vrstvení, který zahrnuje letecké mapy, topografické mapy, snímky LIDAR a fotogrammetrii. Dle Neumanna je jim umožněno přenést do hry každý strom na světě, stovky druhů zvířat, každou loď a každý maják.

To je hodně zajímavé a ambiciózní. Jsem zvědav, jak se hra v dalších letech posune. Jen si vzpomeňme, jek Microsoft Flight Simulator 2020 začínal na 130 GB kapacity. Se 17 světovými aktualizacemi se hra dostala na 500 GB. Microsoft Flight Simulator 2024 i díky datům na cloudu má vyžadovat 50 GB, nebo méně. Navzdory tomu zahrne letecké hašení požárů, pátrání a záchranu po pohřešovaných v horách, parašutismus, leteckou přepravu, letecké závody, pilotování kluzáků, vědecké výzkumy, výcvik v malých výškách, experimentální lety, vzducholodě, horkovzdušné balóny i VIP charterové lety.

Microsoft Flight Simulator 2024 vyjde 19. listopadu/novembra 2024 na PC a Xbox Series X/S. Hra bude dostupná také v předplatném Game Pass.