Znovu je to tady. Už dříve tyto informace vyplavaly na povrch a nyní jsou zpátky v detailnějším podání. Na internet se dostaly e-maily mezi šéfem Xbox divize Philem Spencerem, marketingovým ředitelem Chrisem Caposselim a výkonným viceprezidentem a marketingovým ředitelem Takeshi Numotem.

E-maily byly odeslány v roce 2020 a jsou součástí velkého úniku ze sporu mezi Microsoftem a americkou Federální obchodní komisí. Už jste si mohli přečíst:

Z nových dokumentů vyplývá, že Microsoft má velký zájem koupit Nintendo. Technologický gigant si uvědomuje oblíbenost japonské značky a bohatý katalog her, včetně Maria. Akvizice by jistě vyřešila problém Xboxu v Japonsku. Ovšem Microsoft nechce nepřátelské převzetí.

Spencer v e-mailu dokonce píše o tom, že vedl s představenstvem Nintenda četné rozhovory o užší spolupráci a má pocit, že pokud by nějaká americká společnost měla šanci získat Nintendo, tak jsou pravděpodobně v nejlepší pozici.

Zmiňuje ale také překážky. Nintendo zřejmě nemá zájem o akvizici. „Sedí na velké hromadě hotovosti,“ napsal Spencer a dodal, že v krátkodobém horizontu nevidí možnost, jak Nintendo koupit. Takže Microsoft s nimi hraje dlouhou hru. Později ještě napsal, že Nintendu dlouho trvá, než pochopí, že jeho budoucnost existuje i mimo vlastní hardware.

V e-mailu zazní také akvizice Warner Bros. Interactive a ZeniMaxu s Bethesdou. Obě společnosti označil Spencer za ty, co se dají koupit, ovšem v případě Warner Brosu poukázal na velký problém. Microsoft by sice pod svá křídla získal Avalanche Software, Monolith Productions, NetherRealm Studios nebo Rocksteady Games. Potíž je ovšem v právech na značky, včetně Batman Arkham a Mortal Kombat, které by zůstaly Warner Brosu.

Jak víme, jednání se ZeniMax Media bylo nakonec úspěšné a Microsoft firmu koupil za 7,5 miliardy dolarů. Nicméně, v e-mailech se vyskytuje také Valve vlastnící Steam a čínský TikTok.

Každopádně, tento nový únik navazuje na dřívější informace. V roce 2020 se Microsoft zajímal také o koupi Segy, která byla mezi 46 posuzovanými společnostmi společně s Bandai Namco, Capcom, Konami, Square Enix, Take-Two Interactive, Ubisoft, Valve i samostatnými studii, včetně IO Interactive se značkou Hitman.