Během uplynulého týdne jste si na Steamu v rámci říjnového festivalu Next mohli zahrát velké množství větších i menších her a bezplatně se přesvědčit, zda byste se na jednotlivé tituly měli těšit. Pokud jste si něco nestihli zahrát, tak ještě můžete! Spousta demoverzí zůstává aktivní i po skončení festivalu.

Říjnový Steam Next Fest nabídl nejrůznější herní žánry, válečné, budovatelské i taktické strategie, dobrodružné akce, akční RPG, arénové střílečky, detektivní záležitosti, logické hříčky i závodní tituly. Vybrat si mezi stovkami z nich ty zajímavé nebylo vůbec snadné a vývojáři bojovali o pozornost hráčů ze všech sil. Vždyť zařazeno mělo být přes tisíc her.

Teď se můžeme podívat, které demoverze byly těmi nejhranějšími. Společnost Valve zveřejnila seznam. V něm na dvanáctém místě figuruje taktická historická strategie Last Train Home o cestě československých legionářů Sibiří od brněnského studia Ashborne Games.

Na prvním místě se nachází kooperativní akční RPG Enshrouded zaměřené na přežití a crafting v rozlehlém kontinentu. Brzy má vyjít v předběžném přístupu. Druhým nejhranějším titulem jsou závody Japanese Drift Master lákající do Japonska, kde budete driftovat na kilometrech rozmanitých silnic a klikatých horských cest. Nechybí možnost upravit si vůz podle svého, včetně vzhledu.

Na třetím místě se umístilo zajímavé MMO Sky: Children of the Light. Od ostatních se liší tím, že je mírumilovné. Po hráčích vyžaduje, aby se smysluplně vzájemně propojili, respektive našli a společně zažili dobrodružství. Bramboru si odnáší singleplayerový survival Deep Rock Galactic: Survivor a pátá je detektivní akce RoboCop: Rogue City, která může být černým koněm letošního roku.

Následuje stavba automatizované továrny ve hře Foundry, náhrada za sérii The Settlers v podobě strategie Pioneers of Pagonia, 3D top-down roguelike akce Apocalypse Party a temná gotická metroidvania The Last Faith.

V seznamu 50 nejlepších se umístily ještě demoverze Ghostrunner 2, Stronghold: Definitive Edition, izometrické RPG The Thaumaturge, brutální strategie Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin, Crime Scene Cleaner, Gangs of Sherwood, The Talos Principle 2 nebo Jusant.

Celý seznam najdete na Steamu.