Někomu se při vyslovení pojmu "Mafia 3" otevírá kudla v kapse, někomu se chce blít; někdo je v klidu, jelikož to nemá s původní Mafií nic společného, a pár lidí je i spokojených, jelikož neočekávali mnoho a dostali přesně to. Mafia 3 není dvakrát povedená, byť pár pozitivních bodů by se našlo. 

Vývojáři ze studia Hangar 13 se snažili hru udělat dospělejší a násilnější, než tomu bylo u prvních dvou dílů. Mluvím o pověstných exekucích, protože hlavní hrdina Lincoln Clay znal milión tisíc způsobů, jak svého nepřítele zabít, když se nebudeme bavit o nábojích. Násilím v tomto ohledu vývojáři opravdu nešetřili, a proto mně nejde do hlavy informace, se kterou přišli v rozhovoru pro Eurogamer

Mafia 3 měla původně obsahovat prolog, v němž by bylo podle všeho tolik násilí a brutality, že jej nakonec vývojáři do hry nejen nedali, ale kompletně ho smazali ze svých serverů. Ředitel vývoje Haden Blackman pověděl následovné: "Ke konci vývoje jsme do hry přidali hodně násilný prolog, v němž byl Clay společně se svými přáteli přepaden mafií. Je to hodně násilné, přičemž Clay se musel k násilí uchýlit také, aby unikl. Končí to vraždou policisty a odletem do Vietnamu."

Blackman vysvětlil, že daný prolog vás měl s Clayem více sblížit, měli jste ho více pochopit. Výsledek byl ale jiný, než se zamýšlelo. I kvůli tehdejšímu feedbacku se rozhodlo, že se to odstraní. Pro Blackmana se mělo jednat o těžké rozhodnutí, jelikož do toho vložil hodně úsilí, včetně několika měsíců potřebných na zpracování. "Ve výsledku se ale jednalo o správný krok," uznal.

Článek si dovolím doplnit vzpomínkou na smrt Henryho Tomasina v Mafii 2. Určitě nejsem jediný, kdo následně v čínské restauraci chtěl rozpoutat peklo na zemi. Číňané se tehdy dozvěděli, že Henry svému okolí ohledně sebe lhal, a tak se rozhodli jej zabít... sekáčky na maso. Jak tehdy Vito pověděl: "Ze všech zatracenejch způsobů, jak někoho zabít... Zatracená kulka by stačila." Henryho smrt byla zpracovaná také velice násilně, čili by mě zajímalo, co vývojáři třetího dílu v prologu chtěli ukázat. Dospělý příběh a zpracování k Mafii totiž patřil i předtím