No, tak jsem se těšil, že si po dlouhé době zahraju nějakou pořádnou blbinu, u které se uvolním, pobavím a užiju si to. Ale to se nestalo, protože tahle hra je prostě… šlápnutím do… vedle. Šlápnutím vedle. A to ještě mírně řečeno.

Nikdo z nás neočekával, že titul vyjde bez chyb, ale že se bude nacházet pod nálepkou Early Accessu tak bídný technický stav, to by mě ani ve snu nenapadlo. Postupem let jsme si zvykli, že vycházejí tituly, které nejsou zrovna příkladem toho, jak by měla hra vypadat v plné verzi a autoři začali právě pod zmíněným předběžným přístupem často schovávat nemalé chyby. Nicméně prezentovat hru ve stavu, ve kterém nelze ani její „hotové části“ dokončit, to mi nezní jako fér jednání vůči hráčům.

Začněme ale popořadě. Jedná se o simulátor s prvky survivalu a i když se to autorům nejspíš moc nelíbí, hra se ani u nás nevyhne označení „české verze” My Summer Car. Právě v této hře z roku 2016, která nikdy neopustila Early Access, si na finském venkově ukotveném v 90. letech můžete postavit od základu starého Nissana, plnit různé úkoly a podobným způsobem, jako v Last Holiday, udržovat své potřeby na uzdě. Naproti tomu v českém klonu se dostáváte do kůže mladého parchanta, který utíká před svým naštvaným otcem, protože neudělal maturitu.

Zasazení je tak vlastně poměrně uvěřitelné, protože vychází i z toho, co se nám Čechům může jevit jako poměrně známá věc. Čímž se dostáváme k hráčům, na které hra cílí. A to jsou právě Češi a Slováci. Anglický dabing byste tu hledali jen těžko a z titulků cizinci české hlášky a odkazy na naše kulturní dědictví nejspíš nepochopí vůbec. Vzhledem k počtu odkazů na streamery a jejich zapojení, je jasné, že se soustředí primárně na jejich komunitu. To však nehodnotím nutně negativně, sám na Twitchi trávím dost času a jak bylo vyřčeno už v našem Showtimu, hru jsem prostě chtěl, jakmile jsem ji viděl v traileru. Ale teď zpátky k zápletce. Ujmou se nás babička s dědou. Ten nám však dá jasně najevo, že se o sebe musíme postarat sami, protože už jsme dospělí. To zní fér.

Jak už jsem zmínil na začátku, technicky je na tom hra příšerně, vesměs je tu rozbité snad úplně všechno. Animace postav, mimika obličejů s rozdvojeným obočím, duplikace prodavačky, chůze postav, levitující objekty, problikávání textur, jejich nízké rozlišení. To vše bych dokázal s ohledem na Early Access zkousnout, ale když se k tomu přidají další nevyváženosti, tak už je to pro mě moc velké sousto.

Vezměme si například hned první misi, ve které se se svým kamarádem Slávkem vydáme sestřelovat veřejné osvětlení. Už ze začátku mě celkem překvapil jump scare, který mi přišel provedením přinejlepším trapný, ale dobře, dělají to boomeři, čert to vem. Co mě ale vyloženě nebavilo, že jsem to musel absolvovat třikrát. Nepochopil jsem totiž, co se po mně chce a hlavně jsem nevěděl, že je noc. Teprve až po chvíli mi došlo, že se hra do noci nepřepla. Se Slávkem se tak vydáte na cestu, mluvíte o tom, že není na krok vidět a přitom všude svítí sluníčko. Pecka. Rozhodl jsem se tak hru restartovat a pro porovnání si zahrát i se správně zobrazovanou nocí. No a díky čelovce, která svítí až přehnaně, jsem si ve finále užil spíš tu chybnou verzi. Přitom hra není zas až tak ošklivá. Například odrazy měsíce na zbrani se zhaslou čelovkou vypadají vlastně dost hezky.

Vesměs by se jednalo o fajn tutoriál, během kterého si už na začátku hry osvojíte střelbu ze vzduchovky. Bohužel, po sestřelení několika žárovek už ji minimálně v předběžném přístupu potřebovat nebudete. Do ničeho jiného se střelit zatím nedá.

Pokud jste však čekali nějaké velmi originální mise, které vás budou bavit, máte smůlu. Většina úkolů se skládá z toho, že budete naslepo běhat tak dlouho, dokud omylem nenarazíte na místo, kde má mise pokračovat. Tam se mnohdy ale dozvíte to, že se budete muset vrátit například s flaškou rumu, kárkou anebo jinou podobnou blbostí, takže naprosto nadbytečného chození je ještě víc.

Obdobně jako legendární závod z Mafie i jednu misi z Last Holiday si budu asi pamatovat až do konce života. A to rozhodně nemyslím pozitivně. Dostal jsem úkol najít ovci. Zní to jednoduše, že ano? Připravte se, že tahle ovcovina vám zabere klidně tři hodiny. Hra nemá mini-mapu, a tak jediná možnost orientace je prohlížení mapy na nádraží či v pokoji, což jsem samozřejmě zjistil až po splnění onoho questu.

Neustále jsem pročesával herní svět sem a tam, dokud jsem tu krávu, promiňte ovci, nenašel. Na místě jsem se pak dozvěděl, že jsem měl přijet s kárkou. Něco podobného mé nervy už téměř nevydržely a jsem tedy rád, že se mi povedlo budoucí jehněčí kebab narvat do traktoru. Ochránci zvířat snad prominou. Na celém tom běhání a ježdění mě ale nejvíc štvala naprostá absence jakéhokoliv hudebního doprovodu. Tři hodiny vrčícího Zetoru by se daly používat jako mučící technika. Přitom by stačilo, kdyby například kamarád Slávek měl při jízdě více dialogů anebo by hra mohla mít nějaké pěkné rádio, sám bych navrhnul výběr třeba z pořadu Mrázek ústředna. Ach jo.

Cokoliv, co autoři dali do hry pro ulehčení manipulace s předměty, slouží právě k opačnému výsledku. Využívat kárku je za trest, klávesové zkratky zatím nefungují, tudíž i když nastavení kláves v menu prozrazuje možnost uschování vzduchovky do „inventáře“, tak to nelze provést, nebo se mi to alespoň nepodařilo. Lepší je ji tak prozatím zahodit a neřešit to. Ovládání je prostě krkolomné.

Mimo plnění misí musíte udržovat své potřeby na minimu či maximu. Konkrétně jde o hlad, žízeň, odpočinek, míru stresu a také močení. Jde tedy skoro o stejné survival mechaniky jako v případě My Summer Car. V ní se ještě navíc musíte udržovat v čistotě. Nemusíte mít obavy, není to nic nezvládnutelného, jen vám to může lézt občas na nervy. V Last Holiday zaženete hlad rohlíkem nebo masovou konzervou, pití zase mlékem, plechovkou či lahváčem, odpočinek spánkem, stres cigaretkou a potřebu močení… no, močením. A zrovna to tady je zcela nevyužito a na rozdíl třeba od Postalu 2, kdy se vámi počůraní lidé pozvrací, se zde vaše babička na vás i nadále usmívá jako na zlatého vnuka.

Pojďme se přesunout k tomu, co na hře mohou ocenit nejen fanoušci pissingu, a to je český dabing. Ten dokonce patří k těm lepším. Hlášky se sice po nějaké době začnou opakovat a být trochu otravné, například při močení, ale jinak jsou celkem povedené, i když chápu, že některé z nich ocení primárně puberťáci. Větší část z nich nicméně naštěstí nepůsobí, že by byla dělána na sílu. Tedy až na postavu černocha a následně Roma Demetéra, tam mi to vtipné moc nepřišlo. Kdyby se to ale uchopilo chytře, jako v případě českého seriálu Most, tak by to nemělo chybu.

Abych tedy nezněl pořád kriticky, autorům se povedlo i zasazení. Vesnice, na které se dějí typické věci pro vlastně každou českou vesničku, to je prostě něco, co mě vážně pobavilo. Třeba samozřejmě, že tam musela být prsatá holka. Co už mi ale přišlo přehnané, byly značně rasistické a sexistické narážky. Nechápejte mě špatně, jsem zastánce svobodného vyjadřování, nicméně nazývat někoho v roce 2023 větví, asi jsem z tohoto typu humoru tak nějak vyrostl. 

Nejvíce jsem se těšil na vývojáři často skloňovanou stavbu BMW a byl jsem zvědavý, jak to vlastně všechno bude fungovat. Přece jen spadám pořád do té kategorie, která se jako malá podobnými prostředky sem tam svezla. Spousta dílů, vtipné hlášky po spojení dané části… začal jsem si myslet, že začíná ta zábavná pasáž hry. Jo, tak moc naivní jsem byl. 

Pokud tak někdo z vás má pocit, že si Last Holiday zvládne zahrát každý, což jsou skoro ta samá slova, která tvrdí autoři na svém vlastním webu… Tak ne, nezvládne. Pro ty, kteří autem maximálně jezdí, bude jeho složení do provozuschopného stavu úkol jak pro Herkula. A nejde jen o složitost a absenci jakéhokoliv manuálu, ale hlavně o stav hry, který vám hází neustále klacky pod nohy.

V jednu chvíli vám po spojení některé z částí součástka nenávratně zmizí a nejde ji ani nikde dokoupit. A po načtení savu vám zase zmizí pokaždé zadní náprava nebo třeba nádrž do auta a musíte začít od znova. Kdyby vám hra alespoň ukázala, jaký díl na sestavení navazuje nebo kolik chybí utáhnutí šroubů, vše by to zjednodušilo. Jenže nic takového tu není.

A používání zatím dostupného nářadí? Sice se s ním naučíte za nějakou dobu pracovat, ale upřímně, lovit v sadě klíčů vždy menší, nebo větší velikost je zbytečné natahování herní doby. Rozhodně jsem se nebavil. Na vše si prostě musíte přijít sami. Dohromady jsem věnoval skládání auta přes čtyři hodiny a díky všemožnému zkoušení se dostal téměř až k úplnému sestavení. Jenže mi pak po načtení savu zmizela palivová nádrž, tak jsem to prostě už vzdal. Nervy mám totiž jenom jedny. Pokud byste byli opravdu tak trpěliví a bez jakýchkoliv oprav ze strany vývojářů chtěli šestou misi dohrát, protože bez složení auta do té poslední, aktuálně dostupné, prostě nepostoupíte, musíte si napsat, v jakém pořadí, jakou součástku složit a ideálně čemu se vyvarovat. Jako třeba manipulaci s dveřmi, které jsou schopny vás vystřelit až do nebes. Takže hurá načíst save a být opět bez náprav. Pecka. 

Díky této chybě jsem alespoň zjistil, že hra má poměrně rozlehlou mapu, která by mohla být postupem času dost dobře vyplněna, aktuálně tomu tak však není. Dokázal bych si tu představit běhat srnky a zajíce po poli, když už jsou tu posedy. Nabízí se tak celkem bláznivé nápady na mise s opilým myslivcem, což by se do takové hry prostě hodilo.

Co si tak z těchto dojmů vlastně vzít? Máte si hru vyzkoušet? Pokud nemáte nervy z ocele, tak rozhodně ne. Pokud se vám námět a zasazení hry líbí, tak si to zbytečně nekažte a počkejte si spíš na vydání plné hry nebo alespoň dalších verzí, které snad budou vyladěnější. 

Přijde mi, že autoři tak aktuálně sází na sílu nostalgie, což je silný nástroj, díky kterému si vzpomínáme na staré dobré časy, když jsme byli mladší a svět byl tak nějak lepší, i když to ani vlastně nemusela být pravda. A to vlastně není nic špatného. Špatné ale je, že to kazí technický stav hry, kvůli kterému je téměř nehratelná. Vždyť jsem se nedostal ani do poslední mise, tak co čekáte? Že budu jásat radostí?

Pokud vydržíte do příštího roku, kdy by měla být hra vyladěná (ale velkou šanci tomu nedáváme), určitě o nic moc nepřijdete. Navíc cenovka 30 eur, což je něco málo přes sedm stovek, je za tohle prostě moc. Autorům se povedlo na Startovači vybrat 625 % z původní požadované částky, za kterou slíbili, že si pořídí vlastního trabanta. Nemám nic proti tomu, když se berou věci s humorem. Přece jen je to vidět i na tom, jak tvůrci všechny odměny ve své kampani nebo dokonce i popisky na svém webu berou opravdu humorně. Je však k zamyšlení, jestli to prostě není už zbytečně moc. Nezbývá mi tak než vám položit otázku, jestli se investice z vybraných 343 tisíc korun podle vás vyplatila. Můj názor teď už znáte, tak nám sdělte ten váš.

Vývojáři si údajně chyby uvědomují a z dostupné roadmapy můžeme očekávat v následujících týdnech práci na optimalizaci, zpracování zpětné vazby od komunity, osmou misi (snad předtím bude umožněno dokončit úspěšně tu šestou, tedy sestavit auto) a v budoucnu balení holek, kradení benzínu, vedlejší mise s dědou, Vietnamkou, vylepšení trabantu a jízdu v dalších vozidlech. Uvidíme, jak se to povede.

Přál bych si být pozitivnější, ale hra mi to nedovoluje… No možná, že jo. Víte, že je v ní Gelu? Hustý, co? No, a to je tak všechno. 

Místo zakoupení hry vám tak mohu spíše doporučit, abyste se podívali, jak při hraní Last Holiday trpí váš oblíbený streamer, protože váš zážitek by nebyl o nic lepší.