Svým způsobem by se dalo říct, že se na trhu každou chvíli objeví nějaká nová retro střílečka či alespoň remaster desítky let starých hitů. O možnost připomenout si počátky žánru first-person stříleček a 90. léta minulého století je zkrátka pořád zájem, přičemž počátky takového zájmu lze vysledovat mimo jiné k dnes už kultovnímu projektu DUSK. Právě hra, pod níž je podepsán talentovaný vývojář David Szymanski, je považována za jeden ze základních kamenů jakési renesance žánru retro stříleček. A i když původně vyšla už v roce 2018, její vliv je stále znát.

Nyní se ten vliv rozšířil na konzole od Sony. Zásluhou vydavatele New Blood Interactive je nyní DUSK k dostání ve verzi pro PlayStation 4, která je hratelná i na PlayStationu 5. Fanoušci retro stříleček si prozatím musejí vystačit s digitální verzí, krabicová verze je ale v plánu. Nový port může každopádně zaujmout přítomností zcela nové mapy Quiet Mound určené pro Endless mód a i na ni láká krátký trailer, na němž mimochodem není vůbec, ale vůbec nic zvláštního. Pokud nesouhlasíte, snad vás potěší informace, že brzy má dojít nejen na aktualizaci určenou pro PS5, ale i na lepší trailer. Marná sláva, v případě New Blood Interactive je poněkud zvláštní přístup k marketingu už tradicí.

PC hráče, přesněji ty, kteří vlastní DUSK na Steamu, navíc brzy čeká DUSK HD, kolekce vizuálních vylepšení, která mají být 100% volitelná, 100% modovatelná a zcela zdarma. Vyjde totiž společně s modovacími nástroji a podporou Steam Workshopu a zájemci si ji budou zprvu moci stáhnout právě z Workshopu. Pokud ale tvůrci zaznamenají pozitivní zpětnou vazbu, mohla by se tato novinka proměnit v řádnou aktualizaci. V takovém případě by DUSK HD mohl obohatit nejen PC verzi dostupnou na GOG.com, ale i konzolové verze.

Zatím tu máme nový srovnávací trailer, který se zaměřuje hlavně na modely nepřátel a zbraní. Trailer také odhaluje konkrétní datum vydání. Na nedávné akci Realms Deep 2023 bylo řečeno, že DUSK HD bude k dostání v době pátých narozenin původní hry, tedy okolo 10. prosince/decembra letošního roku. Nakonec je datem vydání 11. prosinec/december 2023. Ve stejný den pochopitelně dorazí také už zmíněná podpora Steam Workshopu a SDK pro tvorbu nových modů.