Konzole PlayStation 4 byla pro Sony úspěšnou generací, která zaznamenala prodeje přesahující 117 milionů kusů. Předstihla tak PS3 (87,4 milionu) a první PlayStation (102,49 milionu). Od PS5 očekává Sony podobný úspěch. Sám prezident a generální ředitel je velmi optimistický, že PS5 prodá více než 108,4 milionu kusů za celou dobu životnosti. Do března 2023 bylo do obchodů dodáno 38,4 milionu kusů.

Už nyní se PS5 prodává skvěle, situace s výrobou a dodávkami konzolí na trh se oproti minulému roku stabilizovala a nová generace začíná ve všech ohledech překonávat tu starou. Zajímavé je, že ve srovnání se stejnou etapou života má PS5 vyšší výdaje na konzoli. To znamená, že majitelé PS5 utrácejí více peněz.

V Sony očekávají, že do konce fiskálního roku 2023 má PS5 předstihnout PS4 ve všech klíčových ukazatelích. Tyto metriky zahrnují software (fyzický, digitální,) doplňky, předplatné (PS Plus), ovladače nebo VR, a to bez nákupu samotné konzole.

Tady je nutné se zastavit, nesmíme totiž zapomenout, že hry pro PS5 jsou dražší o 10 dolarů/eur. Stejně tak se zvýšily ceny za služby, včetně PS Plus.

DALŠÍ NOVINKY OD PLAYSTATIONU

Dozvěděli jsme se také prodeje PlayStation VR2. Druhá generace virtuální reality od 22. 2. 2023 do 5. 4. 2023 prodala více než 600 tisíc kusů. První generace PS VR za prvních šest týdnů měla na kontě 550 tisíc prodaných sad.

Současní a budoucí majitelé PS VR2 se mohou mimo jiné těšit na Resident Evil 4, Beat Saber, Fogland, Green Hell VR, Ghostbusters: Rise of the Ghost Lord, Behemoth, Crossfire: Sierra Squad nebo Synapse. Samotný headset byl na trh uveden s různými hrami, včetně Horizon: Call of the Mountain, Gran Turismo 7 a Moss: Book 2.

O úspěchu PS5 a PS VR2 napoví dnešní večer, ve 22:00 začíná dlouho očekávaná PlayStation Showcase, kde Sony představí nové hry a možná i nový model konzole PS5.