Někomu může připadat méně výkonný Xbox Series S zbytečný, ale Microsoft s levnějším modelem nové generace konzole počítá ve svém dlouhodobém plánu. Tahle malá bílá krabička bez Blu-ray mechaniky, s podporou ray-tracingu a cílící na hry v rozlišení 1440p při 60 snímcích za sekundu je určena pro příležitostné hráče. Hráče, kteří neprahnou po tom nejlepším a nejmodernějším, ale současně chtějí konzoli nové generace.

Xbox Series S je tak určen pro masový trh, mainstreamové hráče, zatímco Xbox Series X je zaměřen na hardcore hráče hledající to nejlepší v konzolovém světě. Alespoň takto o nových Xboxech mluví Phil Spencer. Šéf herní divize Microsoftu v rozhovoru s francouzským Le Figaro prohlásil, že pracují s distributory na tom, aby reklamy a obchody srozumitelně vysvětlily zákazníkům rozdíly. Jenom tak bude každý schopný vybrat si pro sebe tu pravou konzoli. Při tom chtějí být transparentní a upřímný v tom, co Xbox Series S a Xbox Series X dokážou.

Oba modely Xboxu jste si mohli předobjednat dnes ráno, minimálně v zahraničí se po alokovaných kusech zaprášilo a není jisté, zda další zákazníci obdrží svou konzoli 10. 11. letošního roku, kdy Xbox Series X a Xbox Series S vycházejí za 13 499 Kč (499 euro) a 7 999 Kč (299 euro).

Oficiálně nevíme, kolik kusů Microsoft obchodům slíbil, ale ze zahraničí prosakují informace, že každý obchod má slíbeno 6 až 12 kusů Series X a 2 až 4 kusy Series S - prý to takto dostal i GameStop. U konkurenčního PlayStationu 5 mělo jít zhruba o 20 kusů pro obchody s nižšími tržbami a přibližně 40 kusů pro velké obchody.

Dle nás je to ale opravdu málo kusů a nevidíme takové alokace moc reálně - ani na jedné straně.