Výsledky Microsoftu a Sony jsou hodně odlišné. Zatímco druhá jmenovaná společnost si pochvaluje zájem o PlayStation 5 a očekává, že předstihne ve stejné životní etapě úspěšnou PS4, tak ta první hlásí pokles tržeb z hardwaru v důsledku nižšího objemu prodaných konzolí.

Microsoft doplácí na prudký nárůst prodejů v loňském roce, ke kterému došlo po vyřešení problémů v dodavatelském řetězci a výrobě. Z toho důvodu se prodeje Xbox hardwaru ve čtvrtém čtvrtletí finančního roku, který skončil 30. 6. 2023, meziročně snížily o 13 %. Stejný meziroční propad byl ve druhém čtvrtletí, zatímco v tom třetím to meziročně bylo dokonce o 30 %.

Vzhledem k tomu, že tato generace konzolí je tady s námi téměř tři roky, tak by se pokles zájmu dal očekávat. Ovšem konkurenční Sony u PlayStationu 5 ve čtvrtletí, které končilo 31. 3. 2023, hlásila třikrát vyšší prodeje hardwaru než o rok dříve a do konce března se jí podařilo do obchodů dodat celkem 38,4 milionu kusů PS5. Je možné, že zájem o konzole v dalším čtvrtletí opadl, ale to se v případě Sony dozvíme až 9. 8.

Menší zájem o konzole Xbox kompenzovaly tržby z her. Ty ve čtvrtletí, které skončilo 30. 6. 2023, vzrostly o 36 milionů dolarů (tj. o 1 %) a tržby z obsahu a služeb vzrostly o 5 %. Přesto je Microsoft mírně zklamán, očekával vyšší tržby z prodejů vlastního obsahu i obsahu třetích stran.

Za celý fiskální rok dosáhla herní divize Microsoftu tržeb ve výši 15,465 miliardy dolarů. V roce předešlém to bylo 16,23 miliardy. Poslední fiskální rok je pro Microsoft druhým nejlepším v historii herní divize.

Ve čtvrtém čtvrtletí fiskálního roku dosáhl Microsoft nových rekordů v počtu měsíčních aktivních uživatelů a zaznamenal rekordní zapojení do služby Game Pass, kdy počet odehraných hodin vzrostl meziročně o 22 %.

Škoda, že Microsoft už tradičně nesděluje detailnější informace. Nevíme, kolik kusů konzolí prodal, kolik předplatitelů má Game Pass ani prodeje her. Nicméně v prvním čtvrtletí nového fiskálního roku (tj. od 1. 7. do 30. 9.) je očekáván růst videoherní divize o přibližně 5 až 6 %. V tomto období vyjde dlouho očekávaný Starfield. Prognózy o prodejích konzolí sdíleny nebyly.