Po dlouhém testování různých verzí je Microsoft konečně spokojen a vypouští do světa nový dashboard Xboxu, který se během následujících dnů a týdnů bude šířit k hráčům Xboxu Series X/S a Xboxu One z celého světa.

Nové rozhraní Xboxu je navržené na základě požadavků uživatelů a má usnadnit objevování her, propojení s komunitou a umožnit si vše více přizpůsobit. S tím souvisí lišta rychlého přístupu ke knihovně, obchodu, službě Game Pass, možnostem vyhledávání a nastavení konzole. To je těch pět ikonek uprostřed nahoře. Ve spodní části obrazovky jsou potom nedávno spuštěné hry/ aplikace.

Dle Microsoftu je nové uživatelské rozhraní přehlednější a svěží. Dokládá to více prostoru pro tapetu. Potěší možnost zvolit tapetu podle rozehrané hry. Součástí je rovněž systém pro navrhování nových her na základě titulů, které jste hráli. Domovskou obrazovku si dále můžete přizpůsobovat a připnout oblíbené hry a vybrané skupiny, například Quick Resume.

„Když jsme uživatelům programu Xbox Insiders poprvé ukázali, na čem pracujeme, jasně jsme slyšeli jejich zpětnou vazbu – chtěli více prostoru pro zobrazení vlastních pozadí nebo herní grafiky, přehlednější možnosti navigace a více možností personalizace,“ píše Ivy Krislov, vedoucí týmu Xbox experiences.

„Během posledních osmi měsíců od prvního testu jsme provedli další změny, abychom tyto požadavky splnili a vytvořili novou domovskou obrazovku, která působí svěže, soustředí se na vaše hry a aplikace a zároveň poskytuje prostor pro krásná pozadí,“ dodává.

Rychlý průlet novým dashboardem Xboxu

Takhle Microsoft shrnul novinky:

  1. Jednoduchá navigace v knihovně, obchodě Microsoft Store, Xbox Game Passu, vyhledávání a nastaveních v horní části obrazovky prostřednictvím nabídky rychlého přístupu.
  2. Větší prostor pro personalizované pozadí díky jednoduššímu rozložení a přemístěním hraných her a dalšího obsahu a aplikací směrem ke spodnímu okraji obrazovky.
  3. Možnost zobrazit si grafiku související s danou hrou při najetí na její ikonu a zvolit si ji jako výchozí podobu pozadí.
  4. Prostor pro objevování nových her prostřednictvím seznamů vybraných titulů přizpůsobených pro každého uživatele.
  5. Možnost přizpůsobení prostředí skrze připnuté hry, vybrané skupiny a systémové skupiny, jako je například rychlé obnovení, na domovské obrazovce.
  6. Pomoc s vyhledáním aktuálních událostí v komunitách přes modul Friends & Community Updates.
  7. Zobrazení dostupného obsahu v mediálních aplikacích v panelu Watch & Listen včetně seznamu zábavních aplikací.

Hráčům se nový dashboard Xboxu ve větší míře líbí. Microsoft zredukoval reklamu na Game Pass, na kterou bylo nejvíce stížnosti. Přesto se reklamy nezbavíme, ale to ani na PlayStationu 5 od Sony. Obě společnosti nám chtějí podstrčit své produkty.

Jak se nová domovská obrazovka líbí vám?