Máme tady druhý Abandoned? Survival MMO titul The Day Before dlouhou dobu okupoval přední příčku v seznamu přání na Steamu, ale hra samotná působí přinejmenším rozporuplně, moc jsme z ní neviděli a teď, měsíc a něco před vydáním je opět odložena. Navíc jsme koncem ledna měli vidět dlouho očekávané neupravené záběry z hraní.

Teď The Day Before nenajdete ani na Steamu. Z obchodu Valve hra zmizela kvůli problému s ochrannou známkou. Steam zablokoval hru měsíc před vydání na žádost nějaké osoby se jménem Lee Sun Jae z Jižní Koreje, která vlastní ochrannou známku zapsanou ve Spojených státech amerických.

Vývojáři The Day Before se o tom měli dozvědět teprve 19. 1. 2023. O to překvapivé je, že nepožádali o ochranou známku dříve, přitom hra byla oznámena už v lednu 2019. Ohrazují se tím, že před oznámením hry byla ochranná známka volná, už ale neodpovídají na otázku, proč nedošlo z jejich strany k registraci dříve. Lee Sun Jae zápis k registraci podal v červnu 2019, tedy pět měsíců po oznámení hry.

Společnosti Fnastic a Mytona věří, že problém s ochrannou známkou v dohledné době vyřeší. Do té doby se plně soustředí na hru a na to, aby přinesli nejlepší možný zážitek. Slibované gameplay záběry zveřejní později.

Zajímavé je stanovení nového data. The Day Before by mělo vyjít 10. 11. 2023 na PC a později zřejmě na PlayStation 5 a Xbox Series X/S. To na první pohled značí boj o ochranou známku. Klidně ale může jít o snahu vyhnout se průšvihu a hru skutečně vytvořit.

Hráči jsou situací znepokojeni. Už dříve poukazovali na to, že studio Fnastic nedokončilo své předchozí projekty, vykašlalo se například na rozbitou multiplayerovou hororovku Propnight (na Steamu smíšené recenze) z 1. 12. 2021, a zveřejňuje hodně upravené a krátké trailery z The Day Before. Možná ze hry, která dosud ani neexistuje, což by nahrávalo dalšímu odkladu. Navíc má tenhle projekt, jenž vykrádá The Division od Ubisoftu a The Last of Us od Sony, využívat jako reklamu na svou aplikaci continent.

Dle Fnastic je The Day Before ve vývoji více než čtyři roky. I když dříve se na internetu objevily zprávy, že ji vytvářejí neplacení dobrovolníci, což způsobilo další pozdvižení. Někteří také poukazovali na to, že v krátkých trailerech je možné vidět lehce pozměněné assety z jiných her.

Závěrem dodejme, že The Day Before vás má jako survival MMO přenést do otevřeného světa ve smrtící, postpandemické Ameriky zaplavené masami chtivými nakaženými a přeživšími, kteří se navzájem zabíjejí kvůli jídlu. V tomhle chaotickém světě se budete snažit přežít, hledat jídlo a zdroje, stejně tak zbraně.