Konec tohoto měsíce znamená pro PlayStation čas velkých změn. Po 27 letech ve společnosti a po 5 v pozici generálního ředitele americké herní divize Sony odchází dosavadní šéf Jim Ryan. Během jeho působení prošel PlayStation nejen některými dobrými momenty, ale také řadou těch kontroverzních, které z Ryana udělaly poněkud nepopulárního lídra. V tomhle kratším tematickém videu se tak rychle podíváme do historie a zhodnotíme Ryanovo působení na poli tohoto dnes už nejen konzolového giganta a co může jeho odchod znamenat do budoucna.

Prvního dubna roku 2019 převzal Jim Ryan pozici generálního ředitele Sony Interactive Entertainment po svém předchůdci, Johnu Koderovi. Do své pozice nastoupil rok před vydáním tehdy next-genové konzole PlayStation 5 v době, kdy začala pandemie Covidu-19. Ryan už tak měl zkraje náročnou práci. Nejen, že se musel postarat o globální vydání zcela nové konzole, ale musel také zajistit, aby byl start co nejhladší. Navzdory tomu, že konzole PS5 patřila pro náročnou výrobu mezi nedostatkové zboží, se vydání konzole i přes pomalejší start víceméně podařilo.

Už tehdy si ovšem Jim Ryan nad hlavou nenesl zrovna nejpozitivnější sentiment. To například kvůli jeho prohlášení z roku 2017, ve kterém se negativně vyjádřil ke zpětné kompatibilitě a nevěřil, že by šlo o jakkoliv populární funkci tehdy ještě aktuálního PlayStationu 4. Konzole PlayStation 5 nakonec zpětnou kompatibilitu obsahovala – pravděpodobně šlo o rozhodnutí, pod kterým Jim Ryan podepsán nebyl – avšak podpora byla nativní pouze s PS4 tituly. A to ještě ne zcela; například kvůli nemožnosti hrát na ovladači DualSense i přesto, že mu nechybí žádné klíčové funkce, které by mohly hry z PS4 vyžadovat. Zpětná kompatibilita omezené knihovny her z předchozích PlayStationů poté byla zamčena za nejvyšší úrovní předplatného PS Plus.

I to za dob Ryana prošlo značnými změnami. Z jednoho předplatného se staly tři úrovně, které nabízí postupně více výhod, včetně například Ubisoft+ Classic, zkušebních verzí nových her nebo cloudového streamování. Změna fungování PS+ včetně zvýšení ceny o třetinu bylo dalším velmi nepopulárním tahem. Ten je samozřejmě těžké vyčítat Ryanovi osobně a velkou roli hrála i po-covidová situace, inflace a celková situace na trhu. Zdražování předplatných koneckonců postihlo více služeb.

Ryan byl však zodpovědný za další řadu rozhodnutí, která se hráčům vůbec nelíbila. V určitých regionech došlo k navýšení ceny konzole PlayStation 5 a zrovnatak byl jedním z lidí, kteří ve větším začali prosazovat cenovku 70 dolarů za hru jako nový standard. Zrovna tak pod jeho vedením došlo k vydání víceméně neúspěšného PlayStation VR2, které selhalo i tím, že se jedná o uzavřený ekosystém už tak malého trhu, a to ještě v kombinaci s malým počtem her, který byl navíc zmenšen ještě tím, že si na PS VR2 nezahrajete hry z první generace.

Většina lidí ovšem bude mít Jima Ryana negativně zaškatulkovaného hlavně v kontextu akvizice Activisionu Blizzard. Dlouhý soudní spor, do něhož se PlayStation také vložil, byl vyčerpávající a na povrch se dostalo hned několik věcí, které Ryana nedávaly do nejlepšího světla. Například jeho údajný komentář „já nechci novou smlouvu na Call of Duty. Chci jen zablokovat vaši fúzi.

Mnoho fanoušků PlayStationu mu dává za vinu, že se nesnažil proti fúzi bránit dostatečně a pádnými argumenty. Většina jiných lidí mu zase sype popel na hlavu za to, že těch pár argumentů, co měl, vůbec nedávalo smysl. 

Přesto nesmíme zapomínat i na to, co se Jimu Ryanovi povedlo. Mnozí si pochvalují start zmiňované PlayStation 5 i, alespoň v prvních letech, důraz na exkluzivní tituly. Zrovna tak, byť jde především o zásluhu Hermena Hulsta, se spousta her PlayStationu postupně dostává na počítače, a tudíž mezi více lidí. Jde o zásadní změnu strategie, která probourává nálapeku exkluzivit a otevírá trh napříč jednotlivými konzolemi i herními skupinami.

Pod jeho vedením navíc vznikly nebo vyšly některé klíčové tituly. Days Gone, Death Stranding, Demon’s Souls coby launch titul PlayStation 5, Returnal, God of War Ragnarok, The Last of Us: Part 1, Marvel’s Spider-Man 2. Zrovnatak díky němu PlayStation stál za vydáním dalších mnoha titulů, v nedávné době třeba nečekaný hit Helldivers 2 či dokonce sponzor tohoto videa, Rise of the Ronin.

S jistotou se ovšem dá říct jedna věc: vše, co Jim Ryan zatím dokázal, už je tak nějak minulostí. Minulostí, která bude mít následujících několik let stále velký dopad, ale stále minulostí. Nový prezident zatím jmenován nebyl; obchodní ředitel společnosti Hiroki Totoki zatím nastoupí jako dočasný generální ředitel, než se najde plnohodnotná náhrada.

Kdo to bude, to je zatím záhadou.. Během Ryanova kontroverzního působení se PlayStation dostal do bodu, kdy si výrazně zlepšil vztah s celkovou hráčskou populací díky vydávání her i mimo jejich ekosystém. Na druhou stranu si rozzlobil věrné fanoušky přesně tím samým důvodem i dalšími přešlapy.

Spousta hráčů aktuálně doufá, že se v Sony začnou zase více zaměřovat na exkluzivní tituly. A to je dost možná krok, kterým se bude chtít nový prezident vydat. Koneckonců, PlayStation letos nemá v plánu vydat žádnou vlastní velkou hru, což je poměrně nevídaná věc. Částečně za to může asi největší Ryanův přešlap v podobě zaměření se více na live-service tituly. Takovou předzvěst už ukazovala akvizice studia Bungie. Ovšem celý plán tak trochu vyšuměl do prázdna a zanechal za sebou nepřívětivou díru v portfoliu firmy. Po dlouhém vývoji byla zrušena samostatná multiplayerová hra ze světa The Last of Us od Naughty Dog i kooperativní Spider-Man od Insomniac Games. Nemluvě o zavření kreativního studia Pixelopus, kde vznikl Concrete Genie.

Co čekat od PlayStationu v následujících letech? Na počítače se rychleji budou dostávat největší hity, které mají zlepšit zisky, a PlayStation VR2 bude kompatibilní s PC. Cílem je nabídnout větší rozmanitost her pro virtuální realitu. Také by se tím otevřely možnosti headsetu dál a určitě by se daly zvednout nepříliš pozitivní prodeje. A zapomenout nemůžeme ani na dlouho spekulovaný PlayStation 5 Pro, který prý dorazí koncem letošního roku. Snad ho doprovodí i zajímavé tituly, které byly synonymem PS4.

Jim Ryan toho za pět let udělal hodně. Někdo by snad mohl říct, že i napáchal. Stál v čele nové generace konzolí, ale ne vždy dělal nejlepší kroky. Jak jeho působení hodnotíte vy? Dejte nám vědět do komentářů včetně toho, kam si přejete, aby se Sony Interactive Entertainment v následujících letech posunula.

Článek vznikl díky spolupráci se hrou Rise of the Ronin