Jaro už konečně začalo, venku začíná růst zeleň, alergikům se zhoršila nálada a hráčům začne perné období, které nabídne čtvrtý měsíc v roce. Ten je oproti ostatním zatím jedním z těch slabších, ale věříme, že jde především o ticho před bouří. I tak si ale pro nás duben, potažmo apríl, připravil solidní várku her. Tak pojďme na to.

SONS OF VALHALLA

5. dubna na PC s českými titulky

První hra na naše seznamu vychází už 5. dubna, a tou je 2D pixel-artovka Sons of Valhalla. V ní se vžijeme do role Thoralda Olavsona, syna vikinského jarla, který se rozhodl dobýt Anglii. Nebojte, s Assassin’s Creed Valhalla to má pramálo společného. Sice budeme bojovat a plenit cizí plochy, ale bude to poněkud taktičtější. Chybět nebudou dobové válečné stroje, nutnost přemýšlet nad svými taženími i rozvíjet svá města a podporovat ekonomiku.

GROUNDED

16. 4. na PlayStation a Switch

Pokud vám ale ekonomika nestačí, co takhle celý ekosystém. I když… v Grounded ho spíše budete ohrožovat. Nebo také on vás. Survival akce od Obsidianu a Microsoftu se po svém původním vydání na PC a Xbox dostává také na PlayStation a Nintendo Switch. V Grounded se vžijete do role zmenšených lidí, kteří se snaží přežít mezi nástrahami, které se ukrývají na dvorku amerického domu. V klasice Miláčku, zmenšil jsem děti, to sice byla komediální premisa. Tohle ale může hraničit s hororem, ve kterém si budete muset své přežití vybojovat proti hnusným pavoukům a obrovským broukům.

NO REST FOR THE WICKED

18. 4. na PC (early access)

To naopak tvůrci obdobně nádherné plošinovky Ori přešli k něčemu ostřejšímu. 18. totiž do předběžného přístupu na Steamu od Moon Studios dorazí akční RPG No Rest for the Wicked. Hra, která neskrývá svou inspiraci z her jako například Dark Souls či Diablo. Coby Cerim, člen svatých válečníků, se vydáváme vymýtit ze světa mor. Hra slibuje brutální a precizní soubojový systém, nádherný svět k průzkumu a dokonce dojde i na online kooperaci.

TALES OF KENZERA: ZAU

23. 4. na PC, PS5, Xbox Series X/S a Switch

Pokud ale přece jenom prahnete po něčem, co se tomu Orimu podobá trochu více – případně třeba nedávno vydanému Prince of Persia: The Lost Crown – zaujat by vás mohla akční plošinovka Tales of Kenzera: Zau. Ta vzniká pod taktovkou programu EA Originals a nového indie studia Surgent Studios, které založil Abubakar Salim, dabér Bayeka ze Síwy z Assassin’s Creed Origins. Příběh je především o smíření se se ztrátou a smutkem, abyste se stali dobrým Ngangou – sprirituálním léčitelem.

MANOR LORDS

26. 4. na PC (early access) s českými titulky

O poznání realističtější zážitek přinese středověká strategie Manor Lords. V té prožijete život šlechtice, ke kterému patří budování města. Nejprve budete mít na starost malou bezvýznamnou vesničku, ze které vytvoříte rušné město. S vládnutím jsou spjaty rozsáhlé taktické bitvy i komplexní ekonomika a sociální simulace. Svůj lid musíte připravit na příchod zimy, vhodně spravovat suroviny a dbát na produkční řetězce. Hra bude dostupná v předběžném přístupu na Steamu i v rámci PC Game Passu. Potěšující je přítomnost českých titulků.

SAND LAND

26. 4. na PC, PlayStation a Xbox

Vzdát hold zesnulému manga umělci mohou fanoušci v akčním RPG titulu Sand Land.Akira Toriyama totiž vytvořil nejen Dragon Ball, ale také svět Sand Land. Tady se stanete Beelzebubem, princem démonů, a povedete svou družinu nepřizpůsobivých hrdinů na výpravě za legendárním pramenem ukrytým v poušti. Pamatujte, že konec je teprve začátek, protože za touto vyprahlou zemí leží nová říše, kterou budete moct prozkoumat. Abyste uspěli, musíte se naučit ovládat schopnosti Beelzebuba, vést družinu a dávat pozor na spoustu nástrah od banditů přes divoká zvířata až po královskou armádu.

STELLAR BLADE

26. 4. na PlayStation 5

Teď zavřou oči všichni puberťáci. Nekoukáte? Dobře, my vám věříme! Přichází totiž Stellar Blade, akční RPG s okázalou hlavní hrdinkou. Vývojáři z jihokorejského studia Shift Up Corp vytvořili atraktivní hlavní hrdinku podle modelky Shin Jae-eun. Její přednosti dávají do popředí a chtějí, aby si hráči zvolili kostým, který se jim bude nejvíce líbit. Když odhlédneme od tohoto, tak nás čeká Země zpustošená podivnými tvory. Kdysi dávno byla opuštěná a zbytky zdecimované lidské rasy uprchly do kolonie ve vesmíru. Teď se členka 7. výsadkového oddílu EVE na zpustošené zbytky naší planety vrací s jasným úkolem: zachránit lidstvo tím, že získá Zemi zpět od zlovolné síly, která ji zdevastovala. Postupně si ale začne uvědomovat, že její poslání nebude zdaleka tak přímočaré. Ve skutečnosti není téměř nic tak, jak se zdá…

TOPSPIN 2K25

26. 4. na PC, PlayStation a Xbox s českými titulky

Je čas si oprášit, co znamená forhend, horní faleš, liftovaný úder, lob, smeč nebo spodní faleš. Po třinácti letech se vrací TopSpin. Tenisovou sérii z hrobu vykopává česká pobočka studia Hangar 13. Přichystáno je 25 hráčů a hráček. Mezi nimi jsou současné hvězdy i vysloužilé legendy. Jen vedle Sereny Williams, Rogera Federera nebo Andre Agassiho chybí Rafael Nadal či Novak Djoković. Naopak české barvy bude hájit Karolína Plíšková. Lákáni jsme na známé turnaje, jako je Wimbledon, Roland-Garros, US Open a Australian Open. Vytvořit si budeme moci vlastní postavu a vybavit ji oblečením a doplňky světoznámých značek. Starost nám ale dělají možné mikrotransakce. Přece jen je to 2K...

BRAID ANNIVERSARY EDITION

30. 4. na PC, PlayStation, Xbox, Switch a mobily

U nostalgie ještě zůstaneme. Před 15 lety vyšla zajímavá plošinovka Braid, která se stala jednou z nejoceňovanějších her své generace. Všichni si budou moci koncem dubna připomenout tenhle skvost v Anniversary Edition s vylepšenými zvukovými efekty, nově nahraným soundtrackem, aktualizovanou ručně překreslenou grafikou nebo plynulejšími pohyby. Navíc bude možné libovolně přepínat mezi výroční a původní verzí hry. Fanoušky ještě potěší komentář od členů původního vývojářského týmu. Má jít o více než 15 hodin povídání.

SEA OF THIEVES

30. 4. na PlayStation 5

Poslední dubnový den napnou plachtu a vztyčí pirátskou vlajku majitelé PlayStationu 5, které zklamala AAAA hra Skull and Bones od Ubisoftu. Studio Rare s Microsoftem vás zvou, abyste si užili plachtění, zkoumání, boje, loupení, řešení hádanek a lov pokladů, a to buď o samotě, nebo po boku přátel. Sea of Thieves je velice vychvalované a za šest let svého života na PC a Xboxu obdrželo spoustu zajímavého obsahu. Ten se bude nadále rozrůstat, takže byste se jen tak neměli začít nudit.

V DUBNU 2024 JEŠTĚ VYCHÁZÍ:

  • Freedom Planet 2 - 4. 4. na PlayStation, Xbox a Switch
  • Planetiles - 3. 4. na PC
  • Children of the Sun - 9. 4. na PC
  • Gigantic: Rampage Edition - 9. 4. na PC, PlayStation a Xbox
  • Turbo Kid 10. 4. na PC
  • Loretta 11. 4. na PlayStation, Xbox a Switch
  • Sophia the Traveler 11. 4. na Switch
  • Life Eater - 15. 4. na PC
  • Harold Halibut - 16. 4.  na PC, PS5, Xbox Series X/S
  • Planet of Lana 16. 4. na Switch a PS5
  • Whisker Waters - 16. 4. na PC, PS5 a Switch
  • Sker Ritual - 18. 4. na PC, PS5 a Xbox Series X/S
  • SaGa Emerald Beyond - 25. 4. na PC

Tak to byl duben. Napište nám do komentářů, na jakou hru se nejvíce těšíte a proč. My se na vás budeme těšit u dalšího Kalendáře hráče.