V posledním měsíci letních prázdnin to herní průmysl roztočí. V našem přehledu nejzajímavějších a nejočekávanějších her srpna se podíváme na akční RPG Baldur's Gate 3, zavítáme do temného fantasy světa strategie Gord od tvůrců Zaklínače, představíme si Call of Duty s kouzly nebo se vypravíme na malebné logické dobrodružství v pátém Trine.

AMERICAN TRUCK SIMULATOR - OKLAHOMA

1. 8. na PC s českými titulky

Srpen začneme českou hrou, respektive dodatečným balíčkem, který rozšíří oblíbený American Truck Simulator o Oklahomu. Na řidiče kamionů čekají americké dálnice, které se táhnout přes kopce s temně rudou skálou, až po města plná kultury, památek a příležitostí pro kamioňáky. A kdyby vám to nestačilo, tak v budoucnu se můžete těšit na Kansas a Nebrasku.

BALDUR'S GATE 3

3. 8. na PC, 3. 9. na PS5 a později na Xbox Series

Pokračujeme dlouho očekávaným třetím dílem legendární série Baldur's Gate od Larian Studios. Autoři Divinity: Original Sin dají hráčům v plné verzi velkolepé příběhové dobrodružství s nepřeberným množstvím možností. Ať už jde o vytvoření vlastního hrdiny/hrdinky, rasy, podrasy, třídy a zbraní. Připravte se na to, že tady utopíte vyšší desítky hodin, případně i stovky hodin. Vždyť scénář má více než 2 miliony slov a obsahuje více dialogů než celá knižní trilogie Pána prstenů. Cut-scény pak přesahují 170 hodin. Brrr.

ATLAS FALLEN

10. 8. na PC, PS5 a Xbox Series s českými titulky

Pevné nervy a spoustu času bude vyžadovat nejen Baldur's Gate 3, ale také Atlas Fallen. Tohle akční RPG vás zavede do světa pokrytého pískem, kde se musíte postavit dávnému nebezpečí a lovit legendární monstra, včetně velkých bossů. Naštěstí máte k dispozici mocnou rukavici, jež dokáže měnit svou podobu, a ničivé schopnosti na bázi písku. Příběhovou kampaň můžete projít na vlastní pěst, stejně tak s kamarádem po boku díky kooperativnímu online multiplayeru.

SENGOKU DYNASTY

10. 8. na PC (early access)

Oblíbené Medieval Dynasty se ze středověké Evropy stěhuje do feudálního Japonska. Sengoku Dynasty nabídne mix RPG v otevřeném světě, budování města a simulace života s prvky přežití. Stanete se vůdcem vlastní dynastie v bouřlivých dobách v regionu, který kdysi zpustošil hladomor a válka. Postupně vybudujete vesnici, budete sbírat suroviny, vyrábět předměty, lovit zvěř, stavět, hospodařit a bojovat s nebezpečnými nepřáteli. Když budete dostatečně dobří, proměníte svou vesnici v rušné město. Hra bude spuštěna v předběžném přístupu na Steamu, kde by měla být zhruba rok.

EVERSPACE 2

15. 8. na PS5 a Xbox Series s českými titulky

První polovina měsíce je na dlouhé hry bohatá. Jako další je tady vesmírná střílečka Everspace 2. Ta má velmi kladné uživatelské recenze na Steamu a konečně se dostane také na konzole, abyste mohli prozkoumat vesmír a planety, hromadit kořist, těžit suroviny a vyrábět předměty. Vše s cílem zažít vzrušující sci-fi příběh, ve kterém musíte jako klon Adam utéct ze zajetí koloniálu a rozplést intriky místních vůdců.

MOVING OUT 2

15. 8. na PC, PlayStation, Xbox a Switch

Vážnosti už bylo dost. Je čas si pořádně odpočinout v pokračování bláznivé arkádovky se stěhováním všeho možného i nemožného. Ve dvojce se opět stanete zaměstnanci firmy FART. Vývojáři lákají na více postav, včetně humanoidního aligátora nebo hrdiny s mrakem místo hlavy, s nimiž si užijete stěhování nejen ve známém městečku, ale také v exotických oblastech. Hrát můžete sami, stejně tak v lokální a online kooperaci s přáteli.

GORD

17. 8. na PC, PS5 a Xbox Series X/S

Pevná ruka je potřeba nejen při stěhování, ale také při správě osady v temném fantasy světě propleteném slovanskou mytologií a vírou. Do tohoto nebezpečného světa zvou bývalí vývojáři Zaklínače a Frostponku ve strategické adventuře Gord. Střetnete se s děsivými mýtickými bytostmi, budete plnit životu nebezpečné úkoly a starat se o lidi, jejichž osobní příběhy a blahobyt mohou rozhodnout o osudu vašeho kmene.

SHADOW GAMBIT: THE CURSED CREW

17. 8. na PC, PS5 a Xbox Series X/S

Představte si Commandos, přidejte piráty, moderní grafiku a Karibik. Z tohoto mixu vám vzejde stealth strategie zasazená do alternativní historie Zlatého věku pirátství, kde podnikáte epické loupeže a zachraňujete tajemný poklad s nadpozemskou mocí, abyste vzdorovali armádě Inkvizice. Musíte proniknout do jejich pevností, proplížit se za nepřátelské linie, chytře kombinovat magické schopnosti své posádky a pečlivě promyšlenou taktikou likvidovat nejrůznější nepřátele. Více vám poví Gelu ve svých dojmech z hraní.

THE TEXAS CHAIN SAW MASSACRE

18. 8. na PC, PlayStation a Xbox

Kultovní Texaský masakr motorovou pilou z roku 1974 budeme moci prožít na vlastní kůži; naštěstí pouze tu virtuální. Bude nám umožněno vžít se do jednoho z členů nechvalně proslulé rodiny Slaughterů, nebo jejich obětí a být součástí asymetrického hororového zážitku. Ten se vymyká klasickému konceptu tohoto stylu a místo jednoho zabijáka postaví přeživším do cesty celou rodinu kanibalů. Jako oběť musíte využít svůj důvtip a nenápadnost, abyste zůstali mimo dosah vrahů a našli nástroje, které vás dovedou k případné svobodě. Hráči šílené rodiny musí hledat, vystopovat a zabránit přeživším v útěku.

FORT SOLIS

22. 8. na PC a PS5

Kousat nehty si možná budete i při hraní sci-fi thrilleru Fort Solis, ve kterém se dostanete na důlní základnu nacházející se na Marsu. Hlavním hrdinou je inženýr Jack, který přiletěl vyšetřit neobvyklý poplach. Ze začátku vypadá základna opuštěná, události se však rychle začnou vymykat kontrole a Jack musí zjistit pravdu o místě a jeho účelu a osudu jeho zaměstnanců. Hra je rozdělena do čtyř kapitol; každá má vyvolat emoce, strach, empatii a mnoho dalšího. Lákat vás mohou známé hlasy, jako je Troy Baker nebo Roger Clark. První mimo jiné nadaboval Joela z sérii The Last of Us a druhý Arthura Morgana v Red Dead Redemption 2.

IMMORTALS OF AVEUM

22. 8. na PC, PS5 a Xbox Series X/S

Kouzelné souboje jsme mohli prožít různými způsoby, ale ve zběsilém tempu Call of Duty a Wolfensteina ještě ne. Pokud po něčem takovém toužíte, tak to dostanete v Immortals of Aveum, kde samopaly, brokovnice, granáty a další zbraně vyměníte za tři typy magie s různými kouzly. Hra je pro jednoho hráče a vypráví příběh Jaka, který se připojí k elitnímu řádu bojových mágů s cílem zachránit svět na okraji propasti.

SMURFS KART

22. 8. na PC, PlayStation a Xbox s českými titulky

Kdo se stane nejrychlejším Šmoulou ve městě? Odpověď na tuhle otázku najdete v dynamické motokárové závodní hře, která už loni zavítala na Switch. Na PC a konzolích vás také čeká 12 tratí ze Šmoulího světa a 12 Šmoulů. Každý má svou vlastní motokáru a šikovný speciální předmět, který se bude při závodech hodit. Hodně srandy slibují závody pro 4 hráče na rozdělené obrazovce.

BLASPHEMOUS 2

24. 8. na PC, PS5, Xbox Series X/S a Switch

Pokud máte pro strach uděláno a toužíte po náročné hře, tak vám přání splní pokračování gotické akční plošinovky Blasphemous. Vše začíná bezprostředně po událostech bezplatného přídavku. Ponoříte se do nového světa plného záhad a tajemství, v němž je hlavní hrdina uvězněn v nekonečném koloběhu života, smrti a vzkříšení. Nezbývá mu nic jiného než prozkoumat tento svět a odhalit jeho dávno zapomenutá tajemství. Do cesty se vám postaví hordy groteskních nepřátel a v temnotě číhají mocní bossové, kteří čekají na svou příležitost vrátit vás do hrobu, odkud jste přišli.

RIDE 5

24. 8. na PC, PS5 a Xbox Series X/S

Ani příznivci dvou rychlých kol se nebudou v srpnu nudit, italské studio Milestone je vyveze v pátém RIDE, které má přinést motocyklový zážitek nové generace. Ten bude tvořit přes 200 detailně zpracovaných motorek různých tříd, od závodních přes pouliční až po turistické. S nimi vyjedete na více než 35 tratí, které zahrnou autentické závodní okruhy i malebné silnice v všelijakých koutech světa.

ARMORED CORE VI FIRES OF RUBICON

25. 8. na PC, PlayStation a Xbox

Elden Ring, Dark Souls, Sekiro, Bloodborne... To jsou všechno skvělé hry od japonského studia FromSoftware. S Elden Ringem vývojáři zaznamenali velký úspěch. Nyní to zkouší s návratem své mech akce Armored Core a v šestém díle kombinuji typickou soulslike hratelnost s akčními souboji. Pilotovat budete svého mecha v rychlých bitvách ve všech směrech, vyměňovat součástky a celkově si přizpůsobovat svůj stroj, abyste přemohli bosse ve strhujících soubojích.

UNDER THE WAVES

29. 8. na PC, PlayStation a Xbox s českými titulky

Pojďme si opět odpočinout a zhluboka se nadechnout, protože se staneme profesionálním potápěčem Stanem. Ten se v hlubinách Severního moře v techno-futuristických 70. letech 20. století snaží vyrovnat se ztrátou a přijmout novou budoucnost. Odloučení v mořských hlubinách se dobře hodí k jeho duševnímu rozpoložení a jak Stan postupuje dál do dobrovolné samoty, začíná zažívat podivné události hluboko pod mořskou hladinou. Čím hlouběji v propasti je, tím jsou události divnější... Jsou totiž odrazem jeho vlastní mysli.

DAYMARE: 1994 SANDCASTLE

30. 8. na PC, PlayStation a Xbox

Příznivci starých dobrých dílů Resident Evil se jistě těší na prequel survival hororu Daymare 1998, který je inspirován známou sérií Capcomu. Vžijete se do role zvláštní agenty Dalily, bývalé vládní špionky, jež nyní slouží v jednotce H.A.D.E.S. a má za úkol dostat se do nejpokročilejšího experimentálního výzkumného zařízení ve Spojených státech amerických. Podle tvůrců budou zapotřebí velmi pevné nervy, protože v temnotě opuštěných a spletitých kobek zařízení číhá něco děsivého a smrtícího. Čekat máte dokonalý mix zákeřných a smrtících nepřátel, hardcore akčních herních mechanismů, environmentálních hádanek, mrazivého soundtracku, svobody průzkumu a masivní dávky hrůzy.

TRINE 5: A CLOCKWORK CONSPIRACY

31. 8. na PC, PlayStation, Xbox a Switch s českými titulky

Zazvonil zvonec a pohádky je konec. Rozloučíme se logickou plošinovkou Trine 5, kde na rytíře Pontia, čaroděje Armadea a zlodějku Zoyu čeká mechanická armáda hodinových strojů v čele s dvěma podlými padouchy, kteří se snaží zničit dobré jméno této trojice. Čekat máme spoustu nových logických prvků, včetně ohně, vzduchu, světla, magnetů a elektřiny. Díky nim mají být hádanky bohatší. Hrát můžete sami, stejně tak až ve 4 online či v lokální kooperaci.

V SRPNU 2023 JEŠTĚ VYCHÁZÍ:

  • Black Skylands - 3. 8. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • WrestleQuest - 8. 8. na PC, PlayStation, Xbox, Switch, Android a iOS
  • Tower of Fantasy - 8. 8. na PS5
  • 30XX - 9. 8. na PC a Switch
  • Stray - 10. 8. na Xbox
  • Stray Gods: The Role-Playing Musical - 10. 8. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Hammerwatch II - 15. 8. na PC
  • Vampire Survivors - 17. 8. na Switch
  • Bomb Rush Cyberfunk - 18. 8. na PC a Switch
  • Madden NFL 24 - 18. 8. na PC, PlayStation a Xbox
  • Firewall Ultra - 24. 8. na PlayStation VR2
  • Sea of Stars - 29. 8. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Samba de Amigo: Party Central - 29. 8. na Switch
  • Goodbye Volcano High - 29. 8. na PC a PlayStation

Jaká hra vás v srpnu nejvíce láká a proč? Napište nám do komentářů svůj názor, užijte si zbytek letních prázdnin a my se na vás budeme těšit opět na začátku dalšího měsíce. Ahoj.