Všechno nejlepší v novém roce! Doufáme, že jste si vánoční svátky a Silvestr řádně užili a těšíte se na všechny ty super hry, které přinese rok 2023, včetně těch odložených. Předvojem zajímavých měsíců je leden. Herní byznys se pomalu roztáčí, i tak ale prvních 31 dnů přináší sledované tituly. Pojďme na ně!

CHILDREN OF SILENTOWN

11. 1. na PC, PlayStation, Xbox a Switch

První hrou roku 2023 je temná adventura Children of Silentown vyprávějící příběh Lucy, která vyrůstá ve vesnici ukryté hluboko v lese plném nestvůr. Lidé, kteří navždy mizí, tady nejsou ničím zvláštním, ale teď je Lucy dost velká na to, aby přišla záhadě na kloub. Nebo si to alespoň myslí. Vy budete mít za úkol doprovázet Lucy a její přátele v tomto ponurém, ručně kresleném dobrodružství, ale pamatujte, že se Lucy lesa bojí.

ONE PIECE ODYSSEY

12. 1. na PC, PlayStation a Xbox Series X/S

Ze strašidelného lesa se přesuneme k novému a na pohled veselejšímu dobrodružství Monkeyho D. Luffyho a jeho pirátské bandy. Nenechte se ale zmást. V akčním JRPG One Piece Odyssey slavný pirát ztroskotá na neznámém tropickém ostrově, je oddělen od své posádky a bojovat bude nejen s nejrůznějšími mocnými nepřáteli, ale také s divokou přírodou, včetně neustále zuřících bouří.

FIRE EMBLEM ENGAGE

20. 1. na Nintendo Switch

U asijských her ještě zůstaneme. Blíží se totiž pokračování série Fire Emblem. Engage je nadále taktické RPG, odehrává se na kontinentu Elyos a objeví se v něm předchozí hrdinové série, kteří musejí společně s božským drakem vrátit mír do regionu a zapečetit padlého draka.

MONSTER HUNTER RISE

20. 1. na PlayStation a Xbox

Z Nintenda Switch a PC se na konzole PlayStation a Xbox dostane lov monster v nejnovějším přírůstku populární RPG série od Capcomu. V příběhu zasazeném do nindži inspirované oblasti Kamura Village budete objevovat místní bohatou faunu i flóru a bojovat s hrozivými příšerami, abyste se stali nejlepším lovcem. Dokážete porazit nové děsivé příšery?

FORSPOKEN

24. 1. na PlayStation 5 a PC

V akčním RPG Forspoken se teenagerka Frey Holland z New Yorku ocitne ve fantasy světě Athia, který je krásný, leč krutý. Při hledání cesty domů musí Freya využít své nově nabyté magické schopnosti, aby prošla rozlehlou krajinou, bojovala s obludnými tvory a porazila mocné matriarchy.

WARLANDER

24. 1. na PC

For Honor na steroidech. Tak by se dala v rychlosti popsat akční online hra Warlander, která spojuje prostředí inspirované středověkem s fantasy předměty a schopnostmi, a dokonce i mocnými roboty. Titul láká na intenzivní kompetitivní střety a epické obléhání hradu až pro 100 hráčů. Bojiště budete moci ovládnout jako válečník, klerik nebo mág, případně se spolehnout na obléhací zbraně a kataklyzmatická kouzla.

RISEN

24. 1. na PlayStation, Xbox a Switch

Kultovní akční fantasy RPG Risen od autorů Gothicu se vrací v přepracované verzi pro konzole PlayStation, Xbox a Nintendo Switch. Nečekejte ale moderní grafický kabátek nebo výrazná vylepšení. Jde spíše o port, jenž zve hráče do otevřeného světa, kde má každý váš čin svůj následek. Ostrov je rozdělen mezi čtyři frakce, abyste se mohli rozhodnout, ke které straně se přidáte. Na výběr budete mít přes 20 kouzel a s každou úrovní se vaše postava naučí nové schopnosti a vylepší ty staré. Samozřejmostí je bezpočet vedlejších úkolů a herní doba přesahující 60 hodin.

NBA ALL-WORLD

24. 1. pro Android a iOS

Tvůrci nejúspěšnější AR hry všech dob chystají nástupce. Pokémony hodlají vyměnit za nejlepší hráče současné NBA, ale princip se nemění. Stejně jako v Pokémon GO, tak i tady budete prozkoumávat své okolí a vylepšovat a upravovat své hráče, abyste uspěli v soubojích jeden na jednoho.

ODDBALLERS

26. 1. na PC, PlayStation, Xbox a Switch

Ubisoft chce naskočit na oblibu Fall Guys a přetáhnout hráče do své bláznivé multiplayerové párty hry, kde budete používat brutálně neférové taktiky a dělat si legraci ze svých soupeřů v drsné vybíjené. Uhýbejte, blokujte a chytejte vše, co můžete hodit do tváří svých nepřátel. A využijte prostředí k drcení protivníků pomocí elektrických plotů, výbušných plynových nádrží nebo odpalovačů tenisových míčků.

DEAD SPACE REMAKE

27. 1. na PC, PS5 a Xbox Series X/S

Dead Space z roku 2008 je považován za jeden z nejlepších survival hororů a na konci ledna si ho budeme moci užít znovu, tentokrát v komplexním remaku. Ten se po vzoru předělávky druhého Resident Evilu drží původní předlohy, přináší moderní grafický kabátek, vylepšuje hratelnost, zvuky a obohacuje příběh. Připraveni na návrat na obrovskou těžařskou loď v kůži obyčejného technika Isaaca Clarka, jenž musí bojovat o život při hledání své milované partnery?

AGE OF EMPIRES 2: DEFINITIVE EDITION

31. 1. na Xbox

Remasterová verze klasické real-time strategie Age of Empires se podívá na konzole Xbox, kde si užijete strhující bitvy a všechny původní kampaně, které nabízejí přes 200 hodin hraní napříč tisíci lety historie lidstva. Vydáte se na cestu napříč staletími a poměříte síly v boji o světovou dominanci s dalšími hráči online, přičemž na výběr budete mít 35 různých civilizací. To vše a mnohem více v pěkné 4K Ultra HD grafice a s ovládáním upraveným pro gamepady.

SPONGEBOB SQUAREPANTS: THE COSMIC SHAKE

31. 1. na PC, PlayStation, Xbox a Switch

Na závěr potěšíme všechny, co mají rádi dětské hry a animovaný seriál Spongebob v kalhotách. Vyjde totiž The Cosmic Shake, 3D plošinovka, kde se se SpongeBobem v doprovodu Patrika pustíte do velkého dobrodružství. To vás zavede až do světa přání plného rytířů, kovbojů, pirátů a prehistorických šneků. Kromě skákání vás čeká také urputný boj.

Tak a leden máme úspěšně za sebou, tedy z pohledu Kalendáře hráče. Užijte si vstup do nového roku a napište nám do komentářů, na jakou lednovou hru se nejvíce těšíte a proč. Za měsíc jsme zpět! Jo a nezapomeňte se podívat na předešlé video, kde jsme vám prozradili, které hry letos nejvíce vyhlížíme.

V LEDNU 2023 JEŠTĚ VYCHÁZÍ:

  • Persona 3 Portable - 19. 1. na PC, PlayStation a Xbox
  • Persona 4 Golden - 19. 1. na PlayStation, Xbox a Switch
  • A Space for the Unbound - 19. 1. na PC, PlayStation a Xbox
  • Colossal Cave - 19. 1. na PC, PS5, Xbox Series X/S a Switch
  • Season: A letter to the future - 31. 1. na PC a PS5
  • Superfuse - 31. 1. na PC