Účtuje si Sony příliš vysoké ceny v PlayStation Store? Tím se bude zabývat britský soud. Hromadnou žalobu na japonskou společnost v létě loňského roku podala advokátka Alex Neill. Udělala to jménem 8,9 milionu britských zákazníků PlayStationu, kteří v PS Store něco koupili v období od 19. 8. 2016 do 19. 8. 2022.

Podle Neill využívá Sony svého dominantního postavení na trhu, prodává hry a další obsah v PlayStation Store za vyšší ceny a může si účtovat 30% provizi, protože na platformu nepustí konkurenční obchod.

I přes námitky Sony se odvolací soud pro hospodářskou soutěž postavil na stranu Neill. Advokátka se může s případem obrátit na soud. Tedy za předpokladu, že se obě strany předtím nedohodnou. To ale nejspíš nehrozí, Sony je přesvědčena, že případ je od začátku do konce špatně, zatímco Neill požaduje až 5 miliard liber, které by se měly vrátit britským spotřebitelům. Každý člen skupiny by měl nárok na 67 až 562 liber plus úroky.

Nutno napsat, že Sony nedělá nic, co by nedělal někdo jiný. V Xboxu je také dostupný pouze obchod od Microsoftu. Stejné výtky jsme slyšeli také u žaloby Epic vs. Apple a nyní jsou projednávány také v případě Epic vs. Google. Společnost Epic Games obvinila App Store a Google Play z účtování přemrštěných provizí.

Před časem byl podobný případ v USA zamítnut. Sony byla obviněna z protisoutěžního jednání kvůli tomu, že PlayStation Store je jediné místo, kde lze zakoupit digitální obsah do konzolí PlayStation. Někteří odborníci upozorňují na to, že jde o dobrovolný nákup a každý s nákupem souhlasil. Plus ceny na PS Store jsou do značné míry odrazem cen v celém odvětví, včetně 30procentní provize.