V poslední době bychom asi nenašli větší podvod na hráče, než byl titul The Day Before. Hra, která byla prezentována jako špičková, ne-li přímo revoluční MMO střílečka, nedokázala splnit skoro žádný ze slibů, který hráčům dala. Za krátko byla stažená z prodejů a studio Fntastic vyhlásilo bankrot. Ano, takhle neslavně skončila nejočekávanější hra Steamu.

Teď se ale vývojáři vracejí a hráče žádají o druhou šanci. „Každý si zaslouží druhou šanci. Hluboce se omlouváme za The Day Before a přebíráme plnou zodpovědnost,“ píše studio v příspěvku na X. S iniciativou Fntastic 2.0 se zavazují k transparentnosti, profesionalitě a kvalitě svých titulů.

Způsob, jakým toho hodlají docílit, přibližují v sedmistránkovém dokumentu, který je takovým manifestem znovuzrozeného studia. „Od teď bude náš vývoj a marketing založen na principech upřímnosti,“ slibují. Plánují přímo komunikovat se svými fanoušky a nezahalovat žádné detaily. K tomu chtějí využít sociální sítě, důraz dávají na Discord.

Budeme poskytovat pravidelné reporty z vývoje, aby komunita byla informována o všech částech naší práce,“ popisuje Fntastic svůj závazek k transparentnosti. Ten se vztahuje i na marketing her, který bude srozumitelný, ne zavádějící.

Soustředit se plánují i na kvalitu her a profesionalitu studia. Fntastic prý plánuje zaměstnat zkušené specialisty herního průmyslu, kteří pomohou s rozvojem stávajících zaměstnanců. Zároveň chtějí, aby jejich zaměstnanci měli optimální pracovní podmínky. „Budeme neustále zvyšovat naše standardy a postupy, abychom se stali společností, která si zaslouží vaši důvěru a obdiv,“ slibují autoři The Day Before.

Součástí dokumentu je i jejich nové logo. Modrá barva a ostrá geometrie prý symbolizuje závazek k transparentnosti a upřímnosti. Jak je vidět z jejich nastávající komunikace, vývojáři si sypou popel na hlavu, zároveň ale odvážně, ne-li přímo naivně, hledí do budoucnosti. Jejich vizí je stát se jednou z nejmilovanějších herních společností skrze tvorbu inovativních a emocionálních zážitků. „Naší misí je vytvářet hry, které budou milovány po celé dekády,“ uvádí plán pro obnovu Fntastic 2.0.

ZNOVU NA KICKSTARTERU

Hry už vytváří. Po sdílení svého manifestu se na účtu Fntastic objevil odkaz na Steam stránku. „Escape Factory, hrajte zdarma,“ píše se v popisku příspěvku. A tady už studio porušuje jeden ze slibů, které dává v dokumentu. Popisek totiž evokuje, že se jedná o plný titul zdarma, jde ale pouze o demoverzi nebo betu. Otevřené testy bety teď studio ale prý hodlá praktikovat.

Každopádně jejich nový titul, kooperační hra s důrazem na fyziku, která na první pohled připomíná Fall Guys, si můžete vyzkoušet už nyní. K dokončení titulu vývojáře můžete podpořit na Kickstarteru.

Posledně jste nám pomohli vytvořit Fntastic skrze Kickstarter. Dnes potřebujeme znovu vaši podporu, abychom mohli přivézt Fntastic zpět – tím, že vybereme peníze na tvorbu naší nové hry Escape Factory,“ píší v popisku kampaně.

Pokud vyberou dostatek peněz, hra by měla vyjít buď tento prosinec, nebo na začátku příštího roku. Je to ale velké „pokud“. V době psaní článku hra vybrala necelých 400 dolarů (cca 9 000 Kč) z požadovaných 15 567 dolarů (cca 350 000 kč). Vývojáři jsou ale připraveni, že by hra vybrala i více. Pokud třeba vybere 100 000 dolarů (cca 2,25 milionu Kč), obdrží PS5 verzi, pokud to bude dvakrát tolik, Escape Factory se podívá i na Switch. Vytyčené cíle mají až pro 700 000 dolarů (cca 15,8 milionu Kč), v takovém případě by hra dostala editor.

Fntastic vybízí návrat studia podpořit i jinými způsoby. Kromě sledování na sociálních sítí a přidání si hry do seznamu přání si můžete koupit i trika nebo mikiny s logem studia. Hráči se ale do podpory moc nehrnou. „Většinou vývojáře podporuji, ale vy to zabalte, chlapy, zklamali jste doslova všechny,“ píše jeden z uživatelů X. Jiný se zase ptá, jak může Fntastic očekávat, že jim někdo dá peníze poté, co záměrně obelhávali hráče a investory. „Kdybyste opravdu měli lásku k hernímu vývoji, našli byste si respektované studio, kde byste nebyli zodpovědní za peníze ostatních a investice,“ navrhuje autor příspěvku.

Ke všem kritikám se Fntastic vyjadřuje s pokorou a s tím, že se poučili z vlastních chyb. Málokdo jim ale věří. „Znovu získat důvěru bude těžké, ale jsme motivováni udělat více her, pokud náš Kickstarter uspěje,“ píšou v posledním příspěvku na X. Peníze prý půjdou pouze na vývoj, nikoliv jim do kapsy. Pokud navíc nevyberou požadovanou částku, finanční příspěvky budou vráceny.

Podle jejich stránky už teď uvažují o dalším titulu. Jejich neoznámená hra je popsána jako „inovativní hra v žánru prop hunt,“ tedy her, kde se hráči mohou proměnit v objekty, které jiní hráči pak zase musí nalézt.

O tom, jak dopadne Kickstarterová kampaň vás budeme informovat, Fntastic má na vybrání peněz stále necelý měsíc. V mezičase si můžete přečíst naše články, které velmi důkladně pokrývaly drama ohledně debaklu a podvodu jménem The Day Before.