Pod dubem, za dubem, kam se jenom podíváte, tam zpráva o PlayStation 5. Dnes se nám na svět ukázaly další dvě. Jelikož se obě týkají Japonska, pojďme se na ně podívat v rámci jedné novinky.

První novinkou (pro nás Čechy ne tak závratnou) je oznámení záměny tlačítek X/O u japonských verzí ovladačů DualSense. To znamená, že X bude nyní sloužit jako „potvrzení“ a O jako tlačítko „zpět“.

Co že je na tom zvláštního? Mezitím, co ve zbytku světa je toto běžný standard, tak v Japonsku to bylo dlouhých 25 let přesně naopak.

Informace pochází z webu Famitsu a novinář Kenji Iguchi považuje tento krok za přelomový, ve špatném slova smyslu. Odvolává se přitom na bezmála 10 miliónů japonských hráčů, pro které bude tato změna z počátku jistě nepříjemným překvapením.

„V Japonsku je znak kruhu brán jako symbol správného nebo dobrého. Při návrhu prvního PlayStation ovladače vznikla tlačítka O/X s myšlenkou stejné funkce jako jsou tlačítka A/B u konkurence. Očekávám, že tohle rozhodnutí přijmou japonští hráči velmi špatně. Naučit svou svalovou paměť na jiné uspořádání po tolika letech bude velice obtížné,“ dodává Kenji Iguchi.

Co myslíte vy? Bude opravdu přehození funkcí dvou tlačítek tak velký problém, nebo je to o zvyku a za pár týdnů si již ani nevzpomeneme? To se dozvíme až s příchodem konzole do domovů japonských hráčů. Nicméně, už dnes nejsou japonští hráči moc nadšeni a někteří dokonce píšou, že si kvůli tomu PS5 nekoupí.

Druhá novinka se nás (stejně jako zbytku světa) týká podstatně více. Jde totiž o dlouho očekávanou podobu rozhraní PS5. Skupina japonských influencerů si totiž mohla v nedávné době osahat next-gen konzoli na vlastní kůži. Na YouTube se objevila spousta záběrů z připravovaných PS5 titulů, ale hodně z nás také čekalo na podobu UI.

Jenže kde nic, tu nic. Vybraní testeři totiž neměli volný přístup k menu konzole a používat nesměli ani Create button (bývalé tlačítko Share), o jehož funkcích se stále diskutuje. Sony se zatím jakékoli bližší informace snaží držet pevně pod pokličkou a jde jí to dobře.

Nezbývá nám než dále čekat a dále diskutovat, jak si nové uživatelské prostředí půjde ruku v ruce s rychlým SSD diskem a jak využije jeho potenciál.

PlayStation 5 dorazí na evropský trh 19. 11. letošního roku za 13 490 Kč (499 euro). Verze bez Blu-ray mechaniky je za 10 790 Kč (399 euro).