Článek vznikl v rámci placené spolupráce: V CZC.cz u příležitosti 25. výročí připravili zajímavou inforgrafiku, nazvali ji diagnóza českého pařana 2023.

„Gaming je pro nás srdeční záležitost. Když zrovna sami neprolézáme pekelné dungeony nebo nesčítáme headshoty ve Valorantu, zvládneme hráčům ročně postavit přes 8 500 herních počítačů. Dobře tedy víme, jak český hráč vypadá, co má rád a na čem nejraději paří. A tak jsme to dali dohromady do jedné infografiky,“ informuje CZC.

Z dat vychází, že mezi českými milovníky her zcela jasně převládají muži, a to v poměru 3 hráči na každou 1 hráčku.

Tradiční představy nerozbíjí ani nejoblíbenější žánry her – na prvním místě jednoznačně stojí střílečky z pohledu první osoby (např. DOOM, Counter-Strike, Call of Duty), v závěsu za nimi akční hry (např. Uncharted, The Last of Us, GTA V) a na třetí příčce najdeme RPG (např. Zaklínač 3, Diablo 4, Elden Ring).

Co se týká herních strojů, 61 % českých hráčů dává přednost stolnímu PC, který ovšem není určen výhradně na hraní. Pokud si ale někdo zvolí na hraní notebook, tak si ze 79 % vybere herní.

Trochu překvapivé je, že konzole preferuje jen 15 % dotázaných hráčů a prakticky každý druhý hraje na PlayStationu.

Čeští pařani gaming skutečně milují – víc než půlka z nich hrám věnuje přes 10 hodin týdně, čtvrtina dokonce přes 20 hodin!

A jestli si myslíte, že gameři nejsou nároční, tak se pěkně mýlíte. Každý druhý chce svůj herní stroj upgradovat a třetina ročně do nového hardwaru vrazí alespoň 5 000 Kč.

A co že si vlastně hráči kupují? Nejprodávanější PC sestava roku 2022 byl herní počítač s procesorem AMD Ryzen 5600, grafikou GeForce 3060ti, 16 GB RAM a terovým HDD s 250 GB SSD k tomu. Je to slušný stroj za slušnou cenu kolem 20 tisíc Kč, který rozběhl všechno, co loni vyšlo, a ani letos žádnou ostudu neudělá.

A když monitor, tak 55 % hráčů sáhne po kousku s obnovovací frekvancí vyšší než 60 Hz, protože chtějí při hraní co nejplynulejší obraz.

A nakonec otázka podsvícení – 9 z 10 hráčů chce, aby jejich stroj hrál všemi barvami. Jen 7 % dotázaných preferuje své herní vybavení bez podsvícení!

Mezi nutnou výbavou najdeme zlatou trojici – myšklávesnici a sluchátka. Polovina hráčů volí ke svému stolu i speciální gamingovou židli! Zato knipl, webku a VR headset najdete mezi hráči nejméně často.

A co se týká nejoblíbenějších značek herních periferií, hráči by nejčasteji zvolili Logitech. Na druhém místě pak společně s 41 % hlasů stanul HyperX a naše nářadí CZC.Gaming.

„Jestli jste si tedy od nás loni pořídili nový herní stroj nebo nad upgradem stále přemýšlíte, jsme rádi, že hrajete s námi,“ dodává CZC.

Zdrojem dat je průzkum CZC, do něhož se zapojilo více než 2000 hráčů.