Překvapení se nekoná. Sony si nevybrala Intel jako společnost pro výrobu čipů určených pro PlayStation 6. Místo navázání spolupráce s novým partnerem upřednostnila zpětnou kompatibilitu a uzavřela smlouvu s AMD.

Tvrdí to agentura Reuters. Výběrové řízení mělo proběhnout už v roce 2022. Kromě Intelu měla být mezi uchazeči i firma Broadcom. Výběrové kolo se rychle zúžilo na Intel a AMD. Sázka na AMD není překvapivá vzhledem k tomu, že jde o výrobce čipů pro PS5 i chystanou PS5 Pro.

„Přechod od společnosti AMD, která vyrobila čip pro PlayStation 5, k Intelu by znamenal riziko zpětné kompatibility, což bylo předmětem diskuse mezi inženýry a vedoucími pracovníky Intelu a Sony,“ tvrdí Reuters. Kdyby si Sony vybrala Intel, bylo by po stránce peněz i času inženýrů nákladné zajistit zpětnou kompatibilitu s hrami určenými pro PS5 a PS5 Pro.

Sony spolupracuje s AMD od roku 2014. Dle všeho Intel přišel o zakázku ve výši až 30 miliard dolarů. Zajímavé je, že se mluví také o nabídce. Sony se měla pro AMD rozhodnout i kvůli lepší nabídce. S Intelem se japonská společnost nedokázala shodnout ohledně částky, kterou by Intel obdržel za každý prodaný čip. To mluvčí Intelu odmítl, ovšem konkrétní detaily jednání nekomentoval. Zdůraznil však, že společnost se nadále zaměřuje na inovace a výrobu řešení pro různorodé zákazníky.

Co se týče PlayStationu 6, tak generální ředitel Sony Platform Business Group si nemyslí, že vydání PS5 Pro by znamenalo menší skok v technologiích pro novou generaci konzole. Hideaki Nishino tvrdí, že je toho ještě hodně, co mohou udělat a jak nový hardware vylepšit, včetně možností týkající se vizuální kvality her.

PlayStation 5 Pro bude uvedena na trh 7. listopadu/novembra letošního roku za 800 eur (20 290 Kč). Prodávat se bude s 2TB SDD, ale bez Blu-ray mechaniky. Tu bude možné dokoupit zvlášť.