Zájem o novou generaci konzolí je enormní, Sony ani Microsoft nestíhají vyrábět a omlouvají se hráčům, na které se v první vlně nedostalo. Ze situace se snaží co nejvíce vytěžit překupníci, kteří v zahraničí i u nás nabízejí konzole za mnohonásobek prodejní ceny. Rozumnější ale bude počkat a peníze, které byste zbytečně někomu dali, raději investovat do her či lepšího herního vybavení.

Jim Ryan, generální ředitel a prezident Sony Interactive Entertainment, se nyní pro BBC vyjádřil k nedostatku kusů PS5, postupnému vydávání konzole i k situaci, kterou museli překonat. Tady narážel na globální pandemii koronaviru, kdy vydání nové generace konzole během COVIDu-19 přirovnal k horské dráze.

„V dokonalém světě bychom chtěli vydat konzoli ve stejný den všude na světě. Potřebovali jsme ale pár dní navíc, abychom vše správně, profesionálně a bezproblémově zvládli,“ prohlásil Ryan na marko rozdílného data vydání, kdy ve Spojených státech, Kanadě nebo Mexiku měla PS5 premiéru 12. 11, zatímco ve Velké Británii a Evropě musíme týden čekat – do 19. 11.

Šéf PlayStation v rozhovoru zdůraznil, že jsou v Sony ohromeni zájmem o konzoli. Navzdory problémům, s nimiž se museli v letošním roce vypořádat, vyrábějí více kusů PS5, než tomu bylo při startu PS4.

„Nejpozoruhodnější věcí je, že se to všechno stalo v roce 2020. Věc, kterou jsem se naučil, je, že už bych nikdy nevydal konzoli v době pandemie. V těchto obtížných dobách vyrábíme více kusů PS5 než při spuštění PS4,“ uvedl s tím, že se omlouvá těm, na které se nedostane.

„Můžete si být jisti, že opravdu tvrdě pracujeme na tom, abychom dostali na trh významné zásoby před a po Vánocích,“ dodal.

České obchody očekávají menší zásilku PlayStationu 5 v prosinci/decembri. Ta významnější má ale dorazit až v únoru/februári 2021. I když v posledních dnech se internetem nesou zprávy, že by každý měsíc na sklady tuzemských obchodů měly proudit nové kusy konzole.

Přečtěte si také: Sony se chystá koupit autory remaku Demon's Souls ze studia Bluepoint Games

Pro první majitele PS5 připravila Sony speciální dárek. Američané v krabici s konzolí našli malou kartičku. Na té je napsaná gratulace k nákupu hardwaru nové generaci, poděkování za podporu a kód k uplatnění na PlayStation Store. Po aktivaci dotyčný obdrží sadu avatarů s populárními postavičkami z her konzolí PlayStation. Uvidíme, zda stejný dárek bude i u prvních kusů určených pro Evropu.